A NEKA egy életképes modell

A Nemzeti Kézilabda Akadémia évnyitóján tiszteletét tette Dr. Marczinka Zoltán, a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai és sportigazgatója is. A kiváló szakember értékelte az elmúlt évek eredményeit, és a NEKA sportágon belüli helyzetéről is beszélt.

„A Nemzeti Kézilabda Akadémia eddigi működését látva kijelenthető, hogy ez egy életképes modell, jó befektetés a hazai Szövetség részéről, és az hosszú távon jól fogja segíteni az utánpótlás-nevelést. Már három év után is látszanak az eredmények, mint ahogyan az is, hogy a szakmai munkával egyre többet kapnak a játékosok, egyre eredményesebbek a különböző bajnokságokban.

Szövetségi szinten is támaszkodni lehet az itt folyó kiváló szakmai munkára, hiszen a korosztályos válogatottak szövetségi edzőit, illetve a keretek jelentős hányadát adja a NEKA. Az új létesítmények új lehetőséget adnak nekünk is, a megnövekedett edzésszám és a kiváló körülmények megfelelő hátteret biztosítanak ahhoz, hogy a jövőben is itt készülhessenek a válogatottak, így a kapcsolat a jövőben még szorosabb lesz és a sportág még többet tud ebből profitálni.

Úgy gondolom, természetes és törvényszerű az, ahogy a NEKA kinőtt a földből, és olyan bázis lett, ami eddig nem létezett. Ez nyilván sért bizonyos szakmai érdekeket és szokásrendszert és idő kell, amíg ezt a kézilabdás társadalom minden rétege magáévá tudja tenni. Mint ahogyan egy új játékosnak a csapatában, úgy a Nemzeti Kézilabda Akadémiának is meg kell találnia a helyét a sportág honi struktúrájában. 

A kezdeti tartózkodás után többen belátták, hogy az Akadémia létrehozása nem mások ellen szól, hanem az utánpótlásképzés koncentráltságát szolgálja a válogatottak sikeressége érdekében. Bízom benne, hogy az egyre jobb eredmények a negatív szemléletet megfordítják, és egyre többen belátják, hogy itt magas színvonalú szakmai munkára van lehetőség. 

A NEKA-nak a saját útját kell járnia, amit felvállalt - a sokoldalú képzést, a játékosok nevelését -, és emellett nyugodtan megférnek egymás mellett a nagy klubok és bázisok. A játékosok szabad választása, hogy hol sportoljanak és, hogy például a NEKA-t válasszák, ebben nem korlátozza őket senki. Nyilván nem lenne jó, ha mindenki az Akadémiára jönne, hiszen játéklehetőséget kell kapniuk a játékosoknak, és kell egy jó Győr, Fradi, Dunaújváros, Veszprém vagy Szeged, akik megfelelő versenypartnerek. 

Néha azt mondjuk, hogy az eredmény nem számít, de ez akkor is egyfajta visszajelzés a szakmai munka minőségét illetően. Viszont amíg az állami támogatás az eredményesség alapján történik, addig a válogatottak szereplése meghatározza a sportág anyagi helyzetét.  Ez a klubokat is érinti, ezért közös érdek, hogy a válogatottak szereplését segítsük/segítsék. A nemzeti csapatok már profitáltak abból, hogy a NEKA-játékosok bekerültek a keretbe, és ez a tendencia fokozódhat. Hosszú távon nyilván az a cél, hogy minél jobb kézilabdázók kerüljenek a felnőtt válogatottba, és a mostani tehetségek a 2020-as tokiói olimpián már bizonyítsanak” – mondta el Dr. Marczinka Zoltán.

2016 AUG 22 20:44:33/