A sikeres szezon háttere #11
A Miseta Péter mesterszakács vezette NEKA konyha egészségtudatos szemlélettel megalkotott ételeket kínál az akadémia növendékeinek, munkatársainak és vendégeinek.

"Ekkora létszámnál és a sportolók ilyen erős terhelésénél sok szempontot figyelembe kell vennünk. Munkánkkal  igyekszünk megteremteni a hátteret a sikeres sportteljesítmény eléréséhez. Általában az edzőkkel egyeztetve alakítjuk ki a menüsort, illetve az étkezések időbeosztását, attól függően, hogy a bajnoki menetrend szerint mikor mire van szükség, milyen a csapatok programja. A meccsmenü a mérkőzések napján készül, speciálisan az aznap játszóknak.

A közel száznegyven fiatalnak eltérő ételmennyiségre van szüksége, de a nyersanyag-norma növelésével nagyobb mozgásterünk lett, így ki tudjuk elégíteni a tizennyolcéves, 100 kilós fiúk, illetve az elsőéves, vékonyka lányok étkezési igényeit is. Természetesen külön főzünk a laktózérzékenyeknek, az allergiásoknak, a vegetáriánusoknak, és minden nap van gluténmentes menünk is.

A teljes kiőrlésű termékek, a zöldségek és gyümölcsök folyamatosan megtalálhatóak a kiszolgáló pulton, s emellett igyekszünk mindig valamilyen új dolgot bevinni a megszokottak közé. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az új fogásokat többször meg kell kóstoltatni a gyerekekkel, mire elfogadják. De vannak sikerek is, az egyik legnépszerűbb étel például a mozzarellás csirke burgurral vagy kuszkusszal. Utóbbi kettővel a hagyományos fehér rizst helyettesítjük. A szülői visszajelzések alapján elmondható, hogy a gyerekek étkezési szokása jó irányban változott, több mindent elfogadnak otthon is, amióta bekerültek az akadémiára."

fotók: Tompos Gábor

2019 JÚN 18 09:42:14/