A sikeres szezon háttere #13
Balog Krisztián, a Mathiász János Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatójaként beszél az iskolák és a NEKA közötti együttműködésről, valamint a pedagógusok növendékeink életében betöltött szerepéről.

"A NEKA-s tanulók esetében egészen speciális feladatokkal ismerkedtünk meg az évek során, s ez úgy gondolom, a másik két iskola – a Boglári Általános Iskola és a fonyódi Mátyás Király Ginázium – nevében is elmondható. A versenyeztetés, a mindennapos, többszöri edzések időben és fizikálisan egyaránt nagy terhet rónak a diákokra. Ennek ellenére ők is odafigyelnek a tanulmányaikra, és nekünk is vannak elvárásaink, amiket a kerettanterv és a helyi tanterv diktál számunkra. Ezt összeegyeztetni olyan módon lehet, hogy a pedagógusok, osztályfőnökök maximális rugalmassággal kezelik az akadémistákat - természetesen csak az egészséges mértékig – igyekeznek figyelembe venni az időbeosztást, tehát nyilván a számonkérés nem mérkőzésnapra, illetve válogatott edzőtábor időpontjára esik.

Tanáraink akár egyénileg is segítséget nyújtanak a tananyaggal kapcsolatban és akár délután is rendelkezésre állnak. A tanulók elsősorban tananyag pótlás esetén, valamint a tehetséggondozás, versenyfelkészítés és nyelvvizsga-felkészítés kapcsán élnek a lehetőséggel. Az órarend tervezése is az edzőkkel egyeztetve történik. Azokon a reggeleken, amikor fontosabb, hosszabb edzések vannak, az első két óra edzésgyakorlat vagy testnevelés tantárgy, ami nem befolyásolja a tanulmányi munkájukat, esetlegesen az érettségire való felkészülést.

A kollégium igazgatójával és a NEKA-s szakemberekkel rendszeresen egyeztetünk, a felmerülő kérdéseket megbeszéljük, tehát mindenki megtesz mindent azért, hogy a fiatal sportolók minél jobb eredményeket érjenek el tanulmányaik során. A Diákolimpián elért sikerek révén a NEKA csapatai öregbítik az iskolák hírnevét, és a Jó tanuló, jó sportoló díj elnyerésével is több diák igazolja azt, hogy az eredményes sportkarrier mellett az iskolai tanulmányokban is jeleskedhet valaki. Ehhez az iskolák igyekeznek minden feltételt biztosítani."

fotó: Tompos Gábor 

2019 JÚN 20 09:38:28/