A sikeres szezon háttere #9
Tóth Péter Zoltán gyógytornász és a NEKA rehabilitációs részlegének munkatársai sokat tettek azért, hogy a szezon során a sérült sportolók a lehető legkevesebb időt hagyják ki, illetve a legjobb állapotban térjenek vissza a pályára. Ezzel pedig ők is hozzájárultak az eddigi legsikeresebb szezon eléréséhez.

„Tevékenységünkkel jellemzően indirekt módon tudtunk hozzátenni a sportszakmai munkához. Kollégáimmal - Tóth Aigner Mariannal és Kele Kristóffal - protokollokat készítettünk, ezzel áttekinthetőbbé, szakmailag megalapozottabbá tettük a kézilabdázók rehabilitációból való visszatérési időpontját, illetve azon igyekeztünk, hogy csökkentsük a rásérülés lehetőségét. Tanácsokat adtunk a terhelhetőség (kontakt, illetve kontakt nélküli edzésmunka) minőségére vagy mennyiségére vonatkozóan. Ez egy összetett terület, ahol a három különálló tudományág képviselői, a gyógytornászok, a teljesítményfokozásért felelős szakemberek, illetve a képzést vezető edzők együttműködése szükséges.

Az akadémia közel száznegyven diákja folyamatosan komoly terhelésnek van kitéve. Számos esetben pár nappal egy fontos mérkőzés előtt érkeztek hozzánk friss sérülésekkel a fiatalok, ilyenkor manuálterápiával, lazító-erősítő vagy tape-technikákkal segítettük a pályára lépésüket. Az esetleges műtétek utáni hosszú rehabilitáció során igyekezünk a sportolókat olyan állapotba hozni, mint a sérülést megelőzően. Ez természetesen mindig hosszadalmas, sok türelmet igénylő folyamat. A NEKA kiváló infrastruktúrájának köszönhetően a legmodernebb eszközöket használjuk a munkánk során, ilyen például az állás-járás analizáló, Humac Norm, vagy az ultrahang-, lézer-, és elekroterápiás készülékek.

A prevenciós folyamat részeként az akadémia elsőéves növendékei esetében a test stabilitásának és mobilitásának fejlesztéséért dolgozunk, ezzel olyan alapot adunk, amelyre a későbbiekben biztonságosan lehet építeni, így a következő év bajnoki sikerének lehetőségét teremtjük meg."

fotók: Tompos Gábor

2019 JÚN 14 09:45:05/