A távolság sem akadály
A Nemzeti Kézilabda Akadémia magas színvonalú sportszakmai képzésének köszönhetően nemcsak a határokon innen, de azon túl is egyre ismertebb és népszerűbb. 

Ennek köszönhetően az akadémisták is a legváltozatosabb helyekről érkeznek Balatonboglárra. A messzebb lakók számára eleinte okoz ugyan némi problémát a nagy távolság, a szülők rugalmassága és a diákok önállósodása azonban idővel gördülékennyé teszi az utazásokat. A 140 diák közül jelenleg négy lány és három fiú igazolt külföldről, ők Ausztriából, Szerbiából és Romániából érkeztek.

Rajtuk kívül harminchat növendékünk családja él Balatonboglártól több mint 300 kilométerre, két Kisvárdáról érkezett fiú 447, egy nyírbátori lány 430 km-t utazik, míg négy Balmazújvárosból igazolt játékosunkra nem kevesebb, mint 380 km vár, ha a bajnoki program lehetővé teszi számukra a hazatérést. A Miskolcról, Békéscsabáról, Szegedről, Debrecenből, Nyíregyházáról, Tiszavasváriból, Orosházáról, Jászberényből vagy Hódmezővásárhelyről érkező akadémisták is a 300-as körön kívülről érkeztek, így rájuk is hosszabb utazás vár az ünnepek idején.

Ózd 321 km-re található a NEKA székhelyétől, ezért a Vámos családnak is tökéletesre kellett fejlesztenie a logisztikai szervezést, hiszen a testvérpár, Míra és Petra sokszor eltérő időben tud csak hazamenni. De ahogy a lányok édesanyja, Vámosné Varga Krisztina, honlapunknak elmondta, a nagy távolság ellenére sem döntenének másként:

A céljaink megvalósításához remek lehetőség volt számunkra a NEKA, még akkor is, ha nagyon kevés időt tudunk együtt tölteni. A lányok ritkán jönnek csak haza, hiszen a hosszú utazás oda- vissza közel tizenkét órát vesz igénybe, miközben szinte minden hétvégén mérkőzésük van. Ezért amikor lehetőségünk van rá, könnyítésként elmegyünk értük, illetve a hozzánk közelebb eső meccseken találkozunk. A mérleg másik serpenyőjében ott van a lányok érdeke, rengeteget tanulhattak, képezhették magukat, a legjobb csapatok ellen játszhattak és igaz barátokra találtak. A klubjukban és a korosztályos válogatottban szerzett élményeikről már nem is beszélve.” 

Valamivel közelebbről, de 200 km-nél távolabbról tizenkilenc kézilabdázónk érkezett, akik például Törökszentmiklósról, Kecskemétről, Tápiószeléről, Gyöngyösről, Füzesabonyból vagy Ceglédről költöztek a Balaton partjára.

Tizenhárom budapesti növendékünk számára már sokkal kisebb problémát jelent a 149 kilométeres távolság, hiszen a fővárosból autóval vonattal vagy busszal egyaránt könnyen megközelíthető számukra az akadémia. A Dunántúli települések közül Győrből, Veszprémből, Balatonfüredről, Keszthelyről, Vonyarcvashegyről, Székesfehérvárról, illetve Csurgóról érkező játékosok viszonylag gyorsan megtehetik az oda-vissza utat. 

A legközelebbről Siófokról és Balatonboglárról jöttek fiatalok, utóbbi két játékos ugyan nem a lakófaluban él, de valamennyi közösségi programban részt vesznek társaikkal együtt.

Az idei kiválasztók azt mutatják, ez a földrajzi sokszínűség a jövőben is jellemzője marad a Nemzeti Kézilabda Akadémiának, hiszen a jelentkezők ismét a szélrózsa valamennyi irányából érkeznek majd Balatonboglárra.

2019 MÁJ 06 12:00:44/