A vb előtt minden apróság számít
A világbajnokságra készülő férfi kézilabda-válogatott szakmai stábját erősíti Szabó András László erőnléti edző, aki a csapat teljesítményéért felelős menedzserként segíti a szövetségi kapitányok munkáját. A több klubcsapat mellett a NEKA-nál is dolgozó szakember feladatai közé tartozik a bemelegítés irányításától kezdve a meccs közbeni teljesítmény elemzésén át a játékosok étkezésének figyelemmel kísérése is.

"A válogatottal való közös munka kezdetén, Balatonbogláron állapotfelmérést végeztünk a kerettagokkal, ahol az eredmények rávilágítottak arra, kinek milyen hiányosságai és erősségei vannak. A játékosok ezek alapján kaptak egy kis kiegészítő programot, ezt végezték el, míg a csapat el nem kezdte a közös felkészülést" – beszélt a kezdetekről Szabó András László

"A két ünnep között zárt kapus edzőmérkőzést játszottunk Chilével, ez alatt mindvégig Catapult és Polar rendszerrel is monitorozni tudtuk a játékosok paramétereit. Pontosan láttuk a 60 perc alatt, hogy ki milyen teljesítményt nyújt, milyen erőállapotban van, mennyire tud az adott időszakban a csapat hasznára lenni. A Chile elleni meccsen, majd a két dániai találkozón is folyamatos interaktív kapcsolat volt a két kapitány és közöttem, és ez remélhetőleg a világbajnokság ideje alatt is jól működik majd."

Két teljesen eltérő mérkőzést vívtunk Dániában az olimpiai bajnok házigazdákkal, akik először 14 gólos győzelmet arattak, majd pár nap múlva három góllal kikaptak a láthatóan sokkal jobb formában kézilabdázó magyar válogatottól.

"Azt tudni kell, hogy rengeteg utazás és komoly terhelés várt kint a fiúkra, hiszen a rövid felkészülési időre való tekintettel napi két edzésen vettek részt, és ez látszott is az első találkozón. A nagyarányú vereség után fontos volt bizonyítani a második mérkőzésen azért, hogy az önbizalmunk és a megítélésünk is a helyére kerüljön, így nem a saját bioritmusunknak megfelelően készültünk tovább, hanem kicsit frissítettük a srácokat. Ennek, és természetesen a két kapitány remek taktikai felkészítésének meg is lett az eredménye. 

Mindennapos szerepem volt, hiszen napi szinten állapotfelmérést végeztem a játékosokon, majd erősorrendet, egyfajta állapoti sorrendet határoztam meg a szövetségi kapitányok számára. Nagyon hasznos tapasztalatokkal zártuk a túrát, és bízom benne, hogy ezeket kamatoztatni tudjuk a vb-n is."

Szabó András László erőnléti edzőként dolgozik a válogatott mellett, de feladatai ennél sokkal több mindenre kiterjednek.

"Gyakorlatilag a magyar válogatott teljesítményét menedzselem, minden olyan szempontból, ami a felkészülés és a vb-szereplés nem sportág-specifikus – technikai, taktikai – részét jelenti. A nagy kézilabdanemzeteknél ez már bevett dolog volt eddig is, a magyar válogatottnál most kezdjük ezt bevezetni.

A játékosok többségével már dolgoztam együtt korábban, tehát pontosan tudják, hogy azért kérek és csinálok velük dolgokat, hogy ők a fontos mérkőzéseken sokkal jobb teljesítményt nyújtsanak a pályán. Bizonyos kézilabdázók étkezésére (van, aki laktóz- vagy gluténmentesen táplálkozik) vagy korrekciójára is odafigyelek, ha valakinek korábbi sérülése van, azzal is foglalkozunk, tehát sokrétű a munkám. 

A regeneráció és a személyre szabott terhelés hozzám tartozik, ezen kívül a mérkőzés előtti és az összes bemelegítést, a koordinációs és gyorsaságfejlesztő blokkokat vagy a nyújtó hatású gyakorlatokat is én koordinálom. 

De a szállodában kértem, hogy az italokból vegyék ki a jeget, és pár fokkal melegebb legyen az italautomata, elkerülve ezzel egy esetleges torokgyulladást. Ez apróságnak tűnhet, de egy világbajnokság előtt minden részletre oda kell figyelni."

Egy több hétig tartó sporteseményen – így a január 10-én kezdődő világbajnokságon is – az egyik legnagyobb feladat a sorozatterhelésre való felkészítés, a csapattagok tudásának megfelelő szinten tartása. 

"Sűrű a program, a csoportban hét nap alatt öt mérkőzés vár a résztvevőkre, így kulcskérdés lesz a speciális korban lévő játékosaink, de az egész csapat szinten tartása ebben az erőltetett menetben. Fontos az aktív regeneráció kivitelezése, miután edzésre nem igen lesz idő, azokkal kell külön foglalkozni, akik kevesebbet játszanak, őket is tűzben kell tartani, hogy szükség esetén a megfelelő állapotban tudjanak beszállni a meccsbe. 

Ami még nagyon fontos lesz, az a megfelelő egyensúly megtalálása, tehát hogy a mérkőzéseken többet pályán lévő játékosokhoz hasonló terhelést, ingereket kapják meg a kevesebbet szereplők is, és ugyanabban a bioritmusban legyenek, mint a sztenderd sportolóink. 

Ezen dolgozunk, és sokat is várok ettől, hiszen végre egy komolyabb struktúrában tudunk gondolkodni és globálisan is tudunk foglalkozni ezzel a területtel. A terhelések kielemzése és a monitorozás során képet kapunk a játékosok teljesítményéről a mérkőzések előtt, után és közben, úgy gondolom, ez egy komoly mankó lesz a szakemberek számára."

2019 JAN 10 15:35:24/