Célkitűzések a 2018/19-es szezonra
A Nemzeti Kézilabda Akadémia női és férfi szakága ebben a bajnoki szezonban egyaránt 68 játékossal, 5 szintéren versenyez.

Hajdu János, a NEKA szakmai vezetőjének elmondása szerint a női NBI/B felnőtt bajnokságban a 2000/2003-as születésű lányok szerepelnek majd. A tehetséges gyerekek technikailag, taktikailag és fizikálisan is megfelelnek a felnőtt korosztályi követelményeknek, a felfelé versenyeztetés kiváló próbatétel számunkra, hiszen szakmai fejlődésüket szolgálja. A 4-8. helyezés elérése a cél.

Ifjúsági I. osztályban az “A“csapatban az NBI/B-s felnőtt keretben lévő fiatalabb játékosok bizonyíthatnak, a „B”csapatunkat - a tavalyi év pozitív tapasztalatai alapján - a tehetségek felfelé versenyeztetésének elve alapján nevezték ebbe a kategóriába. A sok tehetséges játékos számára nehéz megfelelő versenyzési lehetőséget biztosítani, ezért az MKSZ külön engedélyével a két legmagasabb utánpótlás bajnokságban (ifi I. osztály és serdülő I. osztály) két-két csapattal indul a NEKA női szakága. 2003-as és a későbben érő 2001-es játékosok kapnak játéklehetőséget. Az A-csapattól 1-3. helyezést, a B-csapattól 5-8. helyezést várnak.

Serdülő I. osztályban az “A” csapatban elsősorban a 2003-ban született lányok játszanak a bajnoki mérkőzéseken, de már itt bizonyíthatja tehetségét néhány 2004-ben született játékos is. Az 1-3. helyezés az elvárás, míg a “B” csapatban szintén a felfelé versenyeztetés szakmai előnyeire számítva, főleg a 2004/05-ös lányokat nevezték és az 5-8.hely megszerzését várják. A hagyományokhoz méltóan képzési-tehetség gondozói feladatunk továbbra is minél több korosztályos válogatott nevelése a magyar kézilabdázás számára.

A férfi mezőnyben az 1-es keretet 1998 és 2002 között született játékosok alkotják, ők az NBI/B felnőtt bajnokságban és ezzel párhuzamosan az ifjúsági I. osztályban szerepelnek. Az újjáalakult keretben sok új játékos beépítését kell megoldani, ennek megfelelően a bent maradás, illetve a nyolc közé kerülés a cél.

Sótonyi László edző: „Nyolc új játékos csatlakozott a kerethez, számomra az a legfontosabb, hogy ez a csapat minél hamarabb összecsiszolódjon. Sok mindenben kell fejlődnünk, de meccsről meccsre kell haladnunk. Minden mérkőzésnek úgy megyünk neki, hogy nyerni szeretnénk, és remélem, hogy egyre jobb játékot nyújtunk majd. Ezeknek a fiúknak meg kell szerezniük az NBI/B-s rutint kondicionálisan, taktikában, játéktudásban egyaránt, de fiatalok vagyunk és szeretnénk előrelépni. A játékosok szeretnek dolgozni, motiváltak, így bízom abban, hogy egy jó szezon előtt állunk.”

A 2-es keret az I. osztályú serdülő bajnokságban A-csapatként, valamint az ifjúsági II. osztályban fog versenyezni, itt a 2002/2004-ben született fiúk játszanak a mérkőzéseken. A serdülők között az alapszakasz 1-4. helye, az ifjúságiaknál a 6-10. helyezés elérése a cél.

Kopornyik Zsolt edző: „Új csapatot építünk, sok játékos érkezett, jellemzően 2003-as születésű fiúk alkotják a keretet. Egy nagyon hasznos felkészülési tornán szereztünk ezüstérmet, de szerencsétlen módon több ember megsérült, rájuk egyelőre nem számíthatok. Elkezdünk dolgozni, odatesszük magunkat, és már az őszi rangadókon igyekszünk helyt állni."

A 3-as keret a női szakághoz hasonlóan szintén a serdülő I. osztályban szerepel NEKA B csapatként, illetve az arra érettek az ifjúsági II. osztályban fognak szerepelni, a tehetségek felfelé versenyeztetésének elve alapján. Lehőcz Zoltán csapatában a fizikálisan erősebb 2003-as és a 2001-es játékosok kapnak játék lehetőséget, tőlük a 6-10. hely az elvárás.

fotók: Tompos Gábor

2018 SZE 01 18:21:51/