Családi történet a NEKA-n
A korábbi 69-szeres válogatott kézilabdázó, Bohus Bea kislánya, Kunstár Kata is a Nemzeti Kézilabda Akadémia növendéke lesz az új idénytől. A hetedik osztályos tanuló, édesanyja példáját követve jutott a nagy elhatározásra: kézilabdázó szeretne lenni. És ugyan hol, máshol, mint Balatonbogláron?

Szakemberünk, Bohus Bea szerint, kislánya választása korántsem volt eleve elrendelt, hiszen eleinte más sportágban jeleskedett:

„Soha nem mondtam neki, hogy legyen kézilabdázó, még csak terelgetni sem terelgettem efelé, sőt. Nagy lovas volt, otthon Békéscsabán versenyekre is járt. Hat éve Balatonboglárra költöztünk, és nem tudta hasonlóan magas szinten folytatni kedvenc sportját, így idén januárban elém állt és közölte: ő bizony kézilabdázni fog, ezt már eldöntötte.”

Az elhatározást pedig tett követte, Kata, a helyi BBSC csapatában kezdett el edzésekre járni. Édesanyja révén azonban a Nemzeti Kézilabda Akadémia Sportcsarnokban is többször feltűnt, Hajdu János sportszakmai vezető ösztönzésére pedig be-beállt a legkisebbek közé. 

„Tulajdonképpen Jani találta ki, hogy a balkezes, magas Kata inkább a NEKA edzéseit látogassa. Mivel ő a legkisebb, egyelőre nem költözik be a kollégiumba, talán még a mérkőzéseken sem lép pályára, fejlődése érdekében Siti Bea edzéseit fogja látogatni. Kata ezt tudomásul vette, nem bánja a helyzetet, ő is tudja, hogy ebben az évben elsősorban a képzésen van a hangsúly. Jövőre azonban már epizódszerepeket is kaphat.”

Természetesen adódik a kérdés, vajon belőle is olyan sikeres beállós lehet-e, mint édesanyjából?

„Egyelőre szélsőt játszik, de az edzéseken lövőként is megállja a helyét. Más stílusban kézilabdázik, mint én, hiszen balkezes. Amikor titokban meglestem őt az edzésen, láttam, hogy a védekezésben viszont hozzám hasonlóan, bátran odaáll a nagyok elé. Én is ilyen voltam, amikor 15 évesen Békéscsabán felnőttek között edzettem. A balkezességet az apukájától örökölte, a bátorságot, keménységet pedig talán tőlem.

Kunstár Kata edzője Bohus Bea korábbi csapattársa, Siti Bea lett, aki természetesen nem kivételezhet vele, sőt Kata, az akadémiára való bekerülése során sem élvezett előnyöket.

„A családi köteléket és a szakmát külön választjuk, be sem megyek az edzéseire. De minek is mennék, kiváló edzők foglalkoznak vele és otthon sem ez az állandó téma. Természetesen örültem a lehetőségnek, mert ha ő valóban ezt szeretné, akkor a legjobb helyre került. Edzhet, de fontos hangsúlyozni, hogy nem veszi el a helyet mástól, sem a mérkőzéseken, sem az akadémián. Az edzők a tizenhetedik játékosként kezelik őt, és nem Bohus Bea lányaként. Teljes szívemmel támogatom, de kritikus is vagyok, ragaszkodom ahhoz, hogy a sportolás nem mehet a tanulás rovására. Ezt persze nem lesz könnyű betartani, hiszen az akadémián nagyon feszített a napirend. Kata szerencsére nagyon elszánt, évek óta tudja, hogy állatorvos szeretne lenni, és most szerencsére a kézilabdával kapcsolatban is ezt az elkötelezettséget látom benne. A nyárra kapott futóprogramot a nyaralás alatt is lelkiismeretesen, becsületesen teljesítette, pedig sokszor későn került ágyba. A hozzáállása és kitartása révén megvan benne minden lehetőség” – mondta el honlapunknak Bohus Bea.

2019 AUG 06 18:12:14/