Csapatként a csúcson
Bár sokak szerint akadtak egyénileg képzettebb játékosokból álló válogatottak a győri U19-es Európa-bajnokságon, az igazi csapatként pályára lépő magyar együttest egyik sem tudta legyőzni. A hat NEKA-s főszereplő is ezt az egységet emelte ki a kontinensviadal utáni értékelésében.

A csapatkapitány, Vámos Petra szerint döntő volt, hogy az esélyesség terhe a hazai pálya ellenére sem nyomta a vállukat.

„Amit elsőként kiemelnék, az az egység, mind a játékosokat mind a stábot illetően. A mérkőzéseken támadásban színvonalasan játszottunk, a gyors lerohanásoknak és indításoknak pedig kulcsszerepe volt az egész Eb során. Egyáltalán nem volt bennünk félelem, sokkal inkább izgalom és várakozás volt az, amit éreztünk. Ugyanakkor azt is megtapasztalhattuk milyen amikor egy egész aréna a mi sikerünkért drukkol. Leírhatatlan pillanatok voltak. - mondta az ősztől már Debrecenben játszó kiváló kézilabdázó és több fordulópontot is kiemelt. - Úgy gondolom, a norvégok elleni találkozón nagyon sok múlt. Egy remek csapatot sikerült megvernünk és ez nagy lendületet adott nekünk a további meccsekhez. Az oroszok elleni mérkőzés borzasztóan nehéz volt fizikálisan és mentálisan egyaránt. Ezután azonban már azt is éreztük, milyen közel vagyunk a hőn áhított aranyhoz. Most az egyik szemem sír, a másik nevet. Nagyon boldog vagyok hiszen felértünk Európa csúcsára, miközben végtelenül sajnálom hogy véget ért ez az időszak. Még szerencsére, hogy csak egy rövid időre.”

A kiváló kapus, Herczeg Lili még most is alig hiszi el a történteket:

Már eltelt pár nap, de még mindig nem fogtam fel igazán, hogy Európa-bajnokok vagyunk. Büszke vagyok a csapatra, és örülök, hogy én is hozzá tudtam tenni a magam teljesítményét.  A legnagyobb erősségünk a csapatmunka volt, ha egyikünknek nem ment, akkor a másik tudott lendíteni a szekéren. A hazai pálya nem volt nyomás, inkább egy plusz löketet adtak a szurkolók. Fantasztikus hangulatot teremtettek, amire sokáig emlékezni fogunk!"

Az osztrák Graz színeiben játszó Albek Anna is a fantasztikus hangulatot emelte ki:

„Félelemről egy percig nem volt szó, csak izgultunk kicsit, ami az első pár meccsen meg is mutatkozott. Szerencsére gyorsan hozzászoktunk a rengeteg szurkolóhoz, akiknek ezúton is köszönjük a szurkolást és az elképesztő hangulatot. Tényleg nagyon sokat segítettek nekünk. Hihetetlen érzés, hogy megnyertük az Eb-t, a csapatszellem elképesztő volt, mindegyikünk ezért az aranyéremért dolgozott egész nyáron és végig ez volt az, ami motivált bennünket.”

Schatzl Natalie még mindig alig hiszi el, hogy Európa-bajnokok lettek, de már a következő évre és az új célokra tekint előre.

„Elképesztően nagyot küzdöttünk. Úgy érzem, ezen az Európa bajnokságon voltunk igazán csapat! Hihetetlenül büszke vagyok a lányokra, mert egy pillanatra sem adtuk fel. Tudtuk, hogy nehéz lesz, hiszen néhány csapattal sok felkészülési meccset játszottunk. Még mindig nem tudom igazán felfogni mi is történt, végre elértük, amit tényleg szerettünk volna, és a hab a tortán, hogy mindezt hazai közönség előtt, ami még több erőt és kitartást adott! Jövőre is vár ránk egy nehéz feladat, ez mindenképp egy óriási motiváció a következő világversenyre.”

Simon Armilla szerint mindenki szerepet játszott abban, hogy a dobogó tetejére állhattak.

„Nagyszerű érzés volt hazai pályán, ennyi szurkoló előtt felállni a dobogó legfelső fokára. Rengeteg erőt tudtak nekünk adni a nehezebb pillanatokban, melyet ezúton is köszönünk. Egy percig sem éreztem a csapaton, hogy teherként éltük volna meg, féltünk volna a felénk támasztott elvárásoktól. Bizonyítani, nyerni akartunk. Szerintem legnagyobb fegyverünk a csapatszellem volt. Egymásért küzdöttünk, kiegészítettük egymást. Át tudtunk lendülni a hullámvölgyeken, vagy egy gyorsindítással, ami az egész tornán meghatározó fegyverünk volt, vagy egy bravúros védéssel. Mindenki kivette a részét a győzelemből.”

 A NEKA jelenlegi játékosa, Takó Viktória a csapat tagjaként végigcsinálta a felkészülést, Győrben pedig a lelátóról szurkolt társainak:

Óriási élmény volt az Eb, nagyon büszke vagyok a csapatra, mert a maximumot tudták nyújtani ekkora téthelyzetben. Legnagyobb erősségünk a gyors lerohanások sorozata és a kemény védekezés volt. Azt hiszem, ezzel a kombinációval egyetlen csapat sem tudja felvenni a versenyt. Egy-két meccsen voltak kritikus pontok, amiken nehéz volt átlendülni, de nagy volt a csapat szíve és akarata, így minden meccset sikerült győztesen zárni.”

fotó: mksz.hu

2019 JÚL 23 18:47:27/