Csapatmunka és tökéletes feltételek
Hajdu János, a NEKA sportszakmai vezetője értékeli honlapunk számára a hétvégén lezárult bajnoki idényt.

Történetének legeredményesebb bajnoki szezonját zárta idén a Nemzeti Kézilabda Akadémia. S bár az ifjúsági másodosztályban szereplő serdülő fiúk matematikailag már április első napjaiban megnyerték a pontvadászatot és az NB IB-s csapataink is kitettek magukért egy ezüst és egy bronzérmükkel, a koronát végül a hétvégi ifjúsági és serdülő Final4-ban szereplő együtteseink tették fel a sorozatra.

A NEKA már azzal felhívta magára a figyelmet, hogy mind a négy kategóriában sikerült kvalifikálnia csapatát a fináléra. A szombati elődöntők során pedig tovább fokozták a hangulatot, hiszen minden együttes a vasárnapi döntőbe jutott. Az utolsó mindent eldöntő mérkőzésekből végül kettőt megnyertek, s ugyanennyit veszítettek el játékosaink, így két arany-, és két ezüstéremmel zárhatták a pontvadászatot. A Nemzeti Kézilabda Akadémia sportszakmai vezetője, Hajdu János szerint azonban egységében kell nézni a képet, amelybe valamennyi korosztály és csapat beletartozik, az érmeseken túl, a NEKA II-es gárdák is remekül helytálltak, a leányoknál két negyedik, a fiúknál pedig egy nyolcadik helyet vívtak ki az idősebbek között versenyeztetett fiatalok.

Eddig az volt a célkitűzésünk, hogy a top utánpótlás bajnokságokban érjünk el kiemelkedő eredményt, s ezt az idén maradéktalanul teljesítettük is. Ám a nálunk felnövekvő játékosok kiváló teljesítményét látva, a felnőtt élmezőnyben szereplés vágya is megfogalmazódott bennünk – utal vissza Hajdu János a korosztályos Final4 előtt befejeződött NBI B-s bajnokságra, amelyben szintén példa nélküli siker született, hiszen a 16-18 éves kamaszokból álló női együttes a második helyen végzett, hajszálon múlott csupán a feljutás, a fiúk pedig óriási meglepetésre lettek bronzérmesek. Ők az ezüsttől voltak egy karnyújtásnyira. – Felelősséggel tartozunk a tőlünk kikerülő fiatalokért, akik végzősként még nem minden esetben képesek az ifik és a felnőttek szintje között tátongó szakadék átugrására. Összességében nyugodt szívvel kijelenthetem, valamennyi csapatunk maximálisan teljesített.

A szakember szerint a siker titka legfőképpen a kiváló csapatmunkában keresendő, a Nemzeti Kézilabda Akadémián példaértékű az együttműködés, a közös bölcsességben látja igazi erejüket. Ez az összetartás pedig mindenkire vonatkozik. A hazai és nemzetközi szinten elismert kiváló edzőkre éppúgy, mint a felbecsülhetetlen értékű munkát végző kapusedzőkre és erőnléti edzőkre, valamint az egészségügyi hátteret biztosító orvosokra, gyógytornászokra, terapeutákra, gyúrókra. Nem megfeledkezve a technikai személyzetről, és a többlépcsős kiválasztórendszernek köszönhető remek játékosállományról.

A személyi feltételek azonban nem lennének elegendőek, ha nem készülhetnénk minden igényt kielégítő tárgyi és infrastrukturális körülmények között. Ha egyetlen láncszem is kihullana, akkor az egész gépezet döcögősebben működne. Tudatosan építkeztünk az elmúlt években, határozott szakmai koncepció alapján hoztuk létre a rendszerünket. S bár az induláskor voltak ugyan ellendrukkereink, mára egyre kevesebben maradtak. Különösen a klubok részéről érezzük ezt a változást. Egyre többen irányítják hozzánk tehetséges gyerekeiket, később pedig sokan fordulnak hozzánk, ha jólképzett játékosra van szükségük. A sikerek tehát nemcsak önbizalmat adnak nekünk, de a sportágon belüli megítélésünket is értelemszerűen javítják.

Hajdu János azonban nemcsak a sportszakma vezetőjeként érezhet pillanatnyilag nagy elégedettséget. Prof. dr. h.c. Mocsai Lajossal, a NEKA sporttudományos és szakmai főigazgatójával közösen tették le hat évvel ezelőtt az akadémia alapját, sorsa összekapcsolódott a balatonboglári utánpótlás-nevelő báziséval.

Életem legszebb korszakát élem most, csak azt sajnálom, hogy ilyen gyorsan repül az idő. Korábban csak a korosztályos válogatottak vezetőjeként dolgoztam az utánpótlásban, s most nagyon élvezem ezt a munkát. Azt hiszem minden edző álma, hogy a balatonboglári ideális feltételek között, tehetséges gyerekekkel, olyan kollégákkal dolgozhasson, akik emberként és pedagógusként is megállják a helyüket. Szép feladat az enyém és büszke vagyok arra, hogy a csapat tagja lehetek – összegezte érzéseit Hajdu János, aki csak azt sajnálja, hogy családjától kell többet távol lennie, ám ezt ők szerencsére a lehető legrugalmasabban kezelik. A NEKA ugyanis mindannyiuk második családjává nőtte ki magát az évek során.

Fotó: Tompos Gábor

2019 MÁJ 28 15:42:40/