Csillogó szemű táborozók a NEKA-n
Több mint százötven kézilabda iránt rajongó kisdiák érkezett a héten Balatonboglárra, a NEKA idei nyári táborába. 

A fiatalok változatos programok részesei lehetnek, hiszen nemcsak az akadémia kiváló szakemberei által tartott edzéseken vehetnek részt, de a szabadidős programok közül is válogathatnak. A lakófalu Balaton-parti természetes adottságát és a jó időt maradéktalanul kihasználva, természetesen a fürdőzés jelenti a legkedveltebb időtöltést, ám a buborék élményfürdő, a kilátó, a bobpálya és a hajókirándulás is mosolyt csalt a tíz-tizenötéves gyermekek arcára.

A tavasszal, a 2006-os és 2007-es korosztályok számára első ízben meghirdetett nyílt tábor valamennyi helye gyorsan betelt. Az immáron hagyományosnak számító, a játékosmegfigyelők által invitált fiatalok keretébe ugyanakkor néhány idősebb, ám tehetségesnek ígérkező kézilabdázó is befért. 

Egyrész feladatunknak érezzük a sportág népszerűsítését a fiatalok körében, annál pedig mivel is lehetne jobban felkelteni az érdeklődésüket, ha a NEKA kiváló körülményei között, a hazai legjobb utánpótlás-nevelő edzőktől személyesen tanulhatják a kézilabdázás alapjait – beszélt a tábor jelentőségéről honlapunknak Hajdu János, a Nemzeti Kézilabda Akadémia sportszakmai vezetője. – Ezt egyébként is egyik  fontos küldetésünknek tartjuk. Másrészt pedig szemezgetünk a gyerekek közül, nagyon sok korábbi táborzó ma már az akadémia növendéke. 

A több mint négy évtizedes edzői pályafutása során klub és válogatott edzőként egyaránt sikeres szakember szerint már egy ötnapos táborozás során is sokat fejlődhetnek a fiatalok, hiszen ebben a fogékony életkorban, mint a szivacs, úgy szívják magukba a tudást. 

− Az ide érkező gyerekek előképzettsége között igen nagy különbségek vannak, nekünk kell megtalálni a helyes arányokat az általuk megoldható, ugyanakkor a fejlesztéshez megfelelően bonyolult gyakorlatok között. Ennek ellenére már az első gyakorlás is élmény volt velük, hiszen csillogott a szemük. Az pedig külön jutalom a számomra, hogy olyan gyerekeknek sikerült az edzés végére tökéletesen végrehajtaniuk az általam kért gyakorlatokat, akikről az első percekben azt hittem, hogy a labdát sem fogják tudni visszaadni. De, mint már említettem, ebben a korban hihetetlen gyorsasággal lehet eredményeket elérni, hogy ha kellő szakértelemmel foglalkozunk velük – foglalta össze az első nap tapasztalatait Hajdu János.

2019 JÚN 25 15:40:56/