Csúcstechnológia Bogláron
A háromdimenziós mozgáselemző SIMI rendszer révén újabb csúcstechnikával bővül a Nemzeti Kézilabda Akadémia diagnosztikai eszközparkja.

A jelzőpontok, vagyis markerek nélküli mozgáselemzésben egyedülálló SIMI rendszer balatonboglári felszerelésével soha nem látott kapuk nyílhatnak meg sportolóink helyváltoztatásának tanulmányozásában. Az eddig világszerte elterjedt infrás rendszerekkel szemben az új, optikai kamerák a valós helyzetekben éppen olyan pontos és megbízható képek alkotására képesek, mint a laboratóriumi, mesterséges körülmények között. A SIMI rendszert képező erőplató a testrészekre ható erővektorok láthatóvá tételével nemcsak a sérüléseket követő rehabilitációt segíti elő és csökkenti az újrasérülés lehetőségét, hanem ideális esetben a fiatal játékosok számára a megelőzést is szolgálhatja a helytelen mozgáskultúra korai diagnosztizálásával.

Ahogy Dr. Rappensberger Csaba, a rendszer magyarországi üzembe helyezését végző Wellness-Trade Consilior Kft. ügyvezetője az eszköz bemutatása során fogalmazott, a forradalmian új módszer az eddigieknél sokkal nagyobb segítséget nyújthat az edzőknek, hiszen a mérkőzéseken vagy edzéseken készült felvételek pontos válaszokat adhatnak kérdéseikre.

„A felhasználóbarát eszköz nagy előnye, hogy általa gyors visszacsatolást kaphatnak a szakemberek, mitöbb azonnal tanáccsal is szolgálnak, mind a sportszakmai képzés, mind a prevenció, mind pedig a rehabilitáció során. Laboratóriumi körülmények között azonnal megjelennek az adatok, egy dobástechnika tanulásánál például a kijelző segítségével a játékosok és az edzők közösen, időveszteség nélkül analizálhatják a felvételt” – emelte ki a SIMI rendszer előnyeit Dr. Rappensberger Csaba.

Soós Ivett, a NEKA humánkineziológusa is a SIMI rendszer előnyeiről beszélt a bemutató után.

„Egyértelműen segítséget jelent számunkra a háromdimenziós mozgáselemző itt az akadémián, hiszen miután felmérjük a gyerekeket, az adatokból azonnali következtetéseket vonhatunk le. Az egészséges és a sérülés után rehabilitációt végző játékosok mozgásában látható deficiteken ugyancsak jó hatásfokkal tudunk javítani” – mondta el Soós Ivett.

A mozgó labor és a hozzá tartozó fix kamerarendszer kiépítésével Magyarországon a NEKA-n mutatkozik be először a teljes marker nélküli mozgáselemző modul, de világszinten sem lehet sok helyen hasonlót találni. A gyártó bajor cég a katari Aspire Academy edzőközpontban épített fel a balatonboglárinál összetettebb és nagyobb rendszert, amelyet téli táborozásaik alkalmával előszeretettel használnak a világ legjobb labdarúgó klubcsapatai, valamint az amerikai profi kosárlabda liga játékosai is.


2019 ÁPR 26 14:34:53/