Dzsudzsákék után a NEKA-n is használják a Speed Courtot

A Nemzeti Kézilabda Akadémia a magyar kézilabdázás fejlesztésének felelős központja, ahol kiemelt szerepet kap a sporttudományos munka és a különböző mérési rendszerek. A növendékek az idei szezon kezdetén egy 13 feladatból álló tesztrendszert teljesítettek. Ezt félévente, évente megismétlik majd, így folyamatosan nyomon követhető lesz a fejlődésük, és a sportág számára is mérhető adatokat szolgáltatnak.

A motorikus és képességfejlesztő tesztfeladatokat Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, az Akadémia tudományos és szakmai főigazgatója állította össze, ezek teljesítése során komoly szerepet kapott a Speed Court pálya. A német fejlesztésű terméket a világ legnagyobb klubjainál alkalmazzák, így a Bayern München vagy a Real Madrid labdarúgói mellett a német Kiel kézilabdacsapatának tagjait is rendszeresen tesztelik a rendszerrel. Magyarországon eddig csupán Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya használta a Speed Courtot a játékosok képességeinek felmérésére, míg augusztustól a NEKA növendékeinek és edzőinek is hasznos segítséget nyújt az eszköz a felmérések és edzések során.

Az Akadémia edzői és tudományos munkatársai két német szakember, Frank Eppelmann és Armin von Kracht útmutatásai alapján ismerkedtek meg a Speed Court rendszerrel, és napokkal később már „élesben” használták a növendékek tesztelésénél.

„A Speed Court nagy előnye, hogy játékos módon fejleszt, és bár nagy fizikai igénybevételt, komoly terhelést jelent a kézilabdázók számára, mégis élvezetes, és változatossá teszi a gyakran monoton edzésmunkát. A rendszer digitális képi világa közel áll a mai fiatalokhoz, ez is könnyebbé teszi a munkát. Komoly motivációt jelent a növendékek számára, hogy látják egymás eredményeit, ezáltal egy egészséges versenyhelyzet alakul ki, egymást akarják felülmúlni és ez jobb teljesítményre ösztönzi őket. Az edzések során gyakran a csapatok fele gyakorolt a Speed Courttal, míg a többi kézilabdázó egyéni képzést kapott. A kapusok számára különösen előnyös az eszköz, Bartalos Béla kapusedző például előszeretettel gyakorol rajta a növendékeivel” – összegezte az első tapasztalatokat Dr. Páli Jenő, a NEKA tudományos és orvosi csoportjának vezetője.

A Speed Courttal nagyszerűen fejleszthető a gyorsaság, a reakcióidő, a kognitív gondolkodásmód, a térbeli orientáció vagy a lábmunka, de az ugróteszteknél a súlypontemelkedés is mérhető, javítható. Az eszköz szoftvere saját igény szerint programozható, így bármelyik sportágban bármelyik korosztály számára specifikussá tehető.

Fotó: Tompos Gábor és NEKA

2016 SZE 23 15:29:32/