EHF-vizsga Bogláron
Az Európai Kézilabda Szövetség május 25-29. között Balatonbogláron rendezte játékvezetői és versenybírói vizsgáját.

A Magyar Kézilabda Szövetség közreműködésével a NEKA és az EHF megállapodása értelmében szervezett négynapos eseményen a jelöltek elméleti előadásokon és fizikai tesztfelméréseken vettek részt. Ezt követően 12 hivatalos mérkőzésen, a gyakorlatban is számot adhattak tudásukról.

A rendezvényre 21 első és másodosztályú csapat fogadta el a meghívást, így többek között az NBI-es Tatabánya, a Balatonfüred vagy a Budakalász férfi, és az Alba Fehérvár női együttese, valamint a Kozármisleny és a Szent István SE NBI/B-s együttese lépett pályára Balatonbogláron, míg a Nemzeti Kézilabda Akadémia három mérkőzésen képviseltette magát. A rendezvény szervezése körültekintő és komoly logisztikai feladatokat igénylő munka volt.

„A bajnoki szezon befejeződött, így nagy köszönettel tartozunk valamennyi klubnak, amely első szóra elfogadta a meghívást. Mindannyian erős kerettel érkeztek, komolyan vették a mérkőzéseket, segítve ezzel a játékvezető-jelöltek munkáját. Bízunk benne, hogy a sikeres rendezés további együttműködésre ad lehetőséget a jövőben, így a hazai játékvezetők és versenybírók is bekerülhetnek a nemzetközi vérkeringésbe, ami egyértelműen a magyar kézilabdasport érdekeit szolgálja” – mondta el honlapunknak dr. Kersch Ferenc, a NEKA sportigazgatója.

Dragan Nacsevszki, az EHF játékvezető-bizottság elnöke elégedetten nyilatkozott a rendezvényről és az infrastruktúráról.

„Második alkalommal rendeztük meg Balatonbogláron ezt a kurzust, hiszen itt a létesítmények és az infrastruktúra is tökéletes körülményeket teremt. Először vontuk össze a játékvezetők és a versenybírók vizsgáját, hiszen az ő együttműködésük egy mérkőzésen elengedhetetlen, és az itt szerzett ismeretanyag mindannyiuk számára fontos. A mai felgyorsult kézlabdázásban egyre nehezebb feladatuk van a játékvezetőknek, ezért igyekeztünk a legváratlanabb helyzetekre is felkészíteni őket” – nyilatkozta Dragan Nacsevszki.

Dr. Marczinka Zoltán, az MKSZ Nemzetközi Edzőképző Központ igazgatója is örömmel fogadta el a felkérést.

„Mi edzők, mindig is jó kapcsolatot ápoltunk a játékvezetőkkel és a játékosokat tömörítő szervezetekkel, hiszen közösen dolgozunk a sportág előremeneteléért. Éppen ezért megtisztelőnek érzem, hogy itt lehettem. A játékvezetőképzés fontos részét képezi az edzői  vélemények megismertetése, ezért örömmel tartottam erről előadást. Ugyanakkor számomra is hasznos volt, hogy ezen a kurzuson nyomon követhettem a kézilabdázás szabályainak változását és betekintést nyertem a képzés részleteibe” – összegezte tapasztalatait dr. Marczinka Zoltán.

A vizsgázók között hat játékvezető-páros és 15 versenybíró (A vizsgázók között hat játékvezető-páros és 15 versenybíró (utóbbiak között egy magyar szakember is volt  dr. Tordai Ilona személyében) tett vizsgát. A következő szezontól már nemzetközi mérkőzéseket vezetve láthatjuk őket viszont.

fotók: Tompos Gábor     

2019 MÁJ 29 16:44:34/