Egyedülálló könyv készül a kapusképzésről

A Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőközpontja (NEK) „Korosztályos kapusképzés” címmel szakkönyvet ír. A kapusok felkészítését és a kapusedzők/edzők képzését szolgáló anyag fotóit és videofelvételeit Balatonbogláron, a Nemzeti Kézilabda Akadémia Sportcsarnokban vették fel.

A hattagú szerzőcsapatban Dr. Marczinka Zoltán NEK igazgató mellett olyan kiváló szakemberek szerepelnek, mint Bartalos Béla, Bakos István, Bíró Imre, dr. Hoffmann László és Szathmári János, akik közel 1000 válogatottságot mondhatnak magukénak. 

A következő évtizedek magyarországi kapusképzését meghatározó könyv színvonalas elkészítését kiváló hálóőrök segítik. Janurik Kinga, Bíró Blanka, Mikler Roland és Fazekas Nándor a felnőtt korosztályt képviseli, míg az utánpótláskorú tehetségek között például a NEKA kapusai, Győri Kristóf, Magera Noémi és Németh Orsolya vettek részt a munkában.

Amikor 2017-ben elkészítettük a Korosztályos képzési kézikönyvet, úgy terveztük, hogy lesznek mellékletei, hiszen egyes területekről nem tudtunk olyan részletességgel írni, mint amit a téma fontossága megkövetelt volna, ilyen például a korosztályos kapusképzés is. Az alaptechnika szemléltetéséhez felnőtt válogatott kapusokat választottunk, emellett vannak olyan gyakorlatsorok is, amiket kifejezetten a fiatalabb korosztálynak szánunk, ezeket a korosztályos válogatottak kapusai mutatják be. Hagyományos és elektronikus könyv is készül, utóbbi lesz a kiterjedtebb változat, hiszen egy kapusmozgás folyamatát képekben nehezebb bemutatni, a videofelvétel szemléletesebb. Tudomásom szerint ilyen könyv eddig nem készült, így ez a kiadvány kuriózum lesz.” – mondta el Dr. Marczinka Zoltán NEK igazgató, a Magyar Kézilabda Szövetség sportigazgatója.

Az írott szöveg elkészült, a képekkel és videóval kiegészített szakanyag a tervek szerint május-júniusra várható, így a balatonfüredi edző-továbbképzésen már szeretnék bemutatni.

2018 FEB 19 19:50:41/