Egységben a fejlődésért
Neves szakemberek részvételével rendezte meg kapusedző szakmai táborát Balatonbogláron, a Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőképző Központja.

A több, mint 100 fős hallgatóság színvonalas előadások és újszerű gyakorlati edzésbemutatók részese lehetett a kétnapos eseményen, amelynek a Nemzeti Kézilabda Akadémia adott otthont. Az MKSZ NEK igazgatója, Dr. Marczinka Zoltán szerint a résztvevők nagy létszáma és a visszajelzések azt igazolják, a sportágban megnövekedett az igény az ilyen jellegű képzésekre.

„Igyekeztünk úgy összeállítani a programot, hogy a különböző területekről érkező kapusedző jelöltek egységes szemléletet kapjanak. A könyvből megtanulható gyakorlati anyagok helyett a legmodernebb technikákkal ismerkedhettek meg, és a leghitelesebb szakemberektől tanulhattak. Most már rajtuk múlik, mennyire lesznek sikeresek szakterületükön. A Nemzeti Kézilabda Akadémia létesítményei tökéletes helyszínnek bizonyultak, a kiváló körülmények is hozzájárultak a szakmai tábor magas a színvonalához” – értékelte elégedetten a rendezvény tapasztalatait Dr. Marczinka Zoltán.

Az előadást tartó neves szakemberek egyike, a fiatal kollégákat elhivatottan támogató Bakos István, a Győri Audi ETO és a magyar női kézilabda-válogatott kapusedzője, többek között a decemberi női Európa-bajnokságról beszélt:

„Vannak bizonyos elvek, törvényszerűségek, amelyektől nem lehet eltérni, miközben munkája során mindenki hozzáteszi a maga egyéniségét és tudását. A kapusedzőknek kreatívnak kell lenniük, tudásukat hatékonyan kell tudniuk tovább adnia, s mi éppen ebben igyekszünk segítséget nyújtani nekik. Alaposan körbejártuk a témát, a kapusok erőnléti és mentális képzésével, a mozgástanulás elméleti tudnivalóival és a gyakorlati edzésekkel egyaránt foglalkoztunk. Arra törekszünk, hogy az ország egyik legnépszerűbb sportágának kapusedzői kihozzák magukból a legtöbbet, ezzel is hozzájárulva a magyar kézilabdázás fejlődéséhez.”

A balatonboglári szakmai táborba a tavaly indított 120 órás kapusképző tanfolyamon résztvevő hallgatókat hívták meg. A korábbi vb-ezüstérmes kapus, Dr. Hoffmann László a kurzus során Balatonfüreden vezetett csoportot, és egyik szerzője volt a 2018-ban megjelent „Kézilabdakapusok képzése, edzése és felkészítése” című szakkönyvnek is.

„Igazi hiánypótló kiadványt készítettünk, amely komoly segítséget nyújthat a kapusképzésben. Évekkel ezelőtt sem tankönyvek, sem megfogalmazott ajánlások nem voltak. Ennek ellenére a mai kapusedzők sincsenek könnyebb helyzetben, hiszen a játék felgyorsult, sokkal kevesebb tehetséges gyerek van, akikre ráadásul még kevesebb idő is jut. Igyekszünk mindenki számára hasznos információkat adni, miközben figyelembe kell vennünk, hogy teljesen más feladatai és lehetőségei vannak a válogatottnál dolgozó kapusedzőnek, mint az utánpótláscsapatnál tevékenykedő szakembernek” – jellemezte a jelenlegi helyzetet Dr. Hoffmann László.

A programot Dr. habil. Balogh László a Debreceni Egyetem Sporttudományos Koordinációs Intézetének igazgatója indította, de az előadók között volt a NEKA és a juniorválogatott kapusedzője, az egykori világválogatott kapus Bartalos Béla, a Győri Audi ETO KC elnöke Dr. Bartha Csaba, valamint Szabó András László, a NEKA, a Tatabánya és a férfi kézilabda-válogatott erőnléti edzője.

Az egyik legnépszerűbb előadást és edzésbemutatót az egykori válogatott kapus Bíró Imre, a Debreceni Egyetem Sporttudományi és Koordinációs Intézetének ügyvivője tartotta, aki csak dicsérni tudta a két napos eseményt.

„A hazai kézilabdázás sok problémával küszködik, éppen ezért hatalmas öröm volt számunkra, hogy a szakmai tábor első napján megtartott fórumon igazi interaktív beszélgetés alakult ki a résztvevők között. A hallgatók nyitottak, érdeklődőek voltak, késő estig együtt maradtunk, ami egyértelműen jelzi számunkra a rendezvény fontosságát és sikerét. Azt gondolom, hogy ennek a kezdeményezésnek mindenképpen lesz folytatása” – osztotta meg az edzőképzéssel kapcsolatos tapasztalatait Bíró Imre.

Fotók: Tompos Gábor 

2019 MÁR 06 13:24:15/