Egységben az erő
A Sótonyi László által irányított férfi NBI B-s valamint ifjúsági A csapat remek félévet zárt. November végéig veretlen volt, előbbi a tabella 3., utóbbi az első helyéről várja a folytatást.

Tavaly nyár óta irányítja Sótonyi László a férfi NBI B-ben, valamint az ifjúsági bajnokságban szereplő NEKA I-es csapatot. A 191-szeres válogatott, korábban élvonalbeli férficsapatok vezetőedzőjeként és a felnőtt válogatott másodedzőjeként is dolgozó szakember rövid idő alatt is rendkívüli eredményt ért el fiaival. A bajnokságban mind a nagyok, mind pedig a fiatalok között november végéig veretlenek maradtak, előbbiek Szigetszentmiklóson szenvedtek először vereséget, utóbbiak pedig a Telekom Veszprém gárdáját fogadva kaptak először ki. A tapasztalt mester szerint maga sem számított ehhez hasonló repülőrajtra.

Balatonboglárra érkezve olyan érzésem volt, mintha benyitnék egy ajtón, ami mögött nem tudom mi vár rám –emlékezett vissza a nyári kezdetekre Sótonyi László. – Éppen ezért az elvárásaim sem voltak túl magasak. Ráadásul a játékoskeret is az utolsó pillanatban állt csak össze, a legnagyobbak olyan kevesen maradtak, hogy még igazolnunk is kellett. A nehézségek ellenére a végére mégis kialakult egy olyan társaság, amely hozzáállásában, tudásában és emberi kvalitásaiban egyaránt nagy dolgokra lett hivatott. Minden játékosom büszke lehet az eddigi teljesítményére.

A november végi hullámvölgy Sótonyi László szerint szinte elkerülhetetlen volt. A húzóemberek, tehát a válogatottak, ekkorra már elfáradtak, decemberre pedig az egész csapat a kimerültség jeleit mutatta. Különösen fejben. A heti két mérkőzés és a nemzeti együttes találkozói megtették hatásukat, a szakember azonban úgy véli, hogy hosszútávon csak tanulságos lehetett ez az erőltetett menet tanítványai számára. A győzelmek pedig egyértelműen a javukra váltak.

A sikerek mindig pozitív lökést adnak a játékosoknak, önbizalomra pedig még a legjobbaknak is szükségük van –folytatta félévértékelését Sótonyi László nem megfeledkezve arról sem, hogy a felkészülés alatt egyetlen meccset sem nyertek. A szakember azonban a folyamatokat tartja szem előtt, s egy percig sem aggódott a bajnokság megkezdése előtti fiaskók miatt. Az élet pedig őt igazolta. – A folyamatos fejlődés a legfontosabb, ebben pedig látható az előrelépés. Akik például az idény elején nem tudtak még játszani, a vége felé, amikor a válogatottjainkat már pihentetni kellett, remekül helyt álltak. A jó kezdés azonban egy idő után teher is lett, s megrémisztette a fiúkat. Egyre inkább azon kezdtek aggódni, mikor fognak kikapni? Én tudtam, hogy ez elkerülhetetlen ezért nyugtattam is őket, s amikor megtörtént sem lett belőle tragédia. Talpra álltunk és egyenesbe kerültünk.

Az együttes egyik legnagyobb erőssége azonban a csapategység, amelyre Sótonyi László különösen ügyel. S bár döntő helyzetekben szerinte is fontos a kiemelkedő egyéni teljesítmény, igazából a csapatjátékban hisz. Az az egy-két gól, egy-két védekezés, amit a padról bejövők bemutatnak, néha mindennél többet ér. A véghajrában kivívott szoros győzelmek is talán éppen ezeken az apróságokon múltak. Mindig tudott jó időben cserélni, s az új ember is hozzá tudott tenni valamit a csapat addigi teljesítményéhez. 

A szakember szerint azonban az eddigi sikerek ellenére sem dőlhetnek elégedetten hátra. A bajnokság második fele még hátra van, az érmeket csak annak végén fogják kiosztani. De ha már ilyen jól rajtoltak, a végelszámolásnál is a legjobbak között szeretnének maradni.

Fotó: Tompos Gábor

2019 JAN 17 19:08:23/