Együttműködés határok nélkül
A Nemzeti Kézilabda Akadémia felépítésére, működésére és az itt folyó sporttudományos munkára egyaránt kíváncsiak voltak a csütörtökön, Dunaszerdahelyről érkezett vendégek.

Orbán Réka az FC DAC sportegészségügyi csoportjának koordinátora és Horváth Zoltán, a VSK Dunaszerdahely elnöke, Mocsai Tamás társaságában járta be a balatonboglári létesítményt és szerzett értékes tapasztalatokat az akadémiai életről.

„Egyesületünk regionális kézilabda központként működik, de hosszútávon minden vágyunk egy leányakadémia megvalósítása – beszélt távlati terveikről honlapunknak a dunaszerdahelyi kézilabdaklub elnöke, Horváth Zoltán. −  Jelenleg kétszázhetven leány játszik nálunk, az óvodástól egészen a felnőttkorig. Utóbbiak éppen most vívták ki a legmagasabb szintű, közös cseh bajnokságban, a Mol Extraligában indulás jogát. Nagyon szeretnénk hosszútávú együttműködést kialakítani a NEKA-val, ezért a látogatásunk a tapasztalatszerzésen túl, a baráti szálak megerősítésére is jó alkalmat biztosított.”

A dunaszerdahelyi vendégek a Balatonbogláron rendelkezésre álló sporttudományos háttérre azért voltak különösen kíváncsiak, mert a futballklub égisze alatt jelenleg már futó állapotfelmérések és diagnosztikai eszközök egységesítésével sportegészségügyi központ kialakítását tervezik.

„Már most nagy figyelmet fordítunk a játékosok egészséges táplálkozására, a pihenőidők betartására, a mérkőzések és edzések utáni regenerációra, ám ennél tudományosan sokkal megalapozottabb munkát szeretnénk a jövőben végezni – avatott be terveikbe Orbán Réka, aki szerint hosszútávon a génanalízis is a jobb sporteredmények elérésének szolgálatába állítható, ám ő is tudja, ez még igencsak a jövő zenéje.

A határokon átívelő együttműködés reményében a dunaszerdahelyi vendégek és Mocsai Tamás a sporttudományos kérdéseken túl az esetleges közös táborozások lehetőségéről is beszéltek.2019 MÁJ 23 13:36:57/