Elektrostimuláció a gyógytornában
A Nemzeti Kézilabda Akadémia sportolóinak rehabilitációjában, a pre és postoperatív folyamatokban, prevencióban, illetve képzésében nagy segítséget jelent az elektroterápia, amely napjainkban szinte már nélkülözhetetlen. Gyógytornászaink Gelányi László segítségével folyamatosan képzik magukat és használják a modern elektrostimulációs eszközöket. Ebben partner a világ vezető sportrehabilitációs elektrostimulátor gyártója, a COMPEX és annak hazai forgalmazója.

Gelányi László a gondolat és intuitív vezérléses elektrostimuláció, a neurostimuláció és a felsővégtag-protetika területén kapott kiváló képzést a világ legnagyobb segédeszközgyártó cégénél Németországban. Nyolc éve már itthon, oktatóként adja át szaktudását a Semmelweis Egyetem és Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak. A Pécsi Tudományegyetem 3D Központjában 3D nyomtatási és vizualizációs laborjában a saját ötletének megvalósításán dolgozik jelenleg, egyben az alap és felsőfokú gyógytornász-képzésben is tanítja az elektrostimuláció oktatási alapjait, hiszen ez a technológia az elmúlt tíz-húsz évben ugrásszerűen fejlődött.

Tóth Péterrel és a NEKA gyógytornászaival így kerültem kapcsolatba, és néhány hónapja elkezdődött egy folyamatos együttműködés az Akadémiával. Az elektroterápia ma már szerves része a rehabilitációnak. Úgy működik, mintha egy eszköz a gyógytornász jobb keze lenne. 

Míg régebben feltettük a stimulátort, beállítottuk az áram erősségét, és a gép ment, akkor is ha a sportoló nem tudott azzal szinkronban dolgozni, vagyis relatív passzív folyamat volt ez. A szenzorrendszerek nagyon sokat fejlődtek, és ma már a készülékek már nem pusztán elektrostimulációs jeleket adnak, hanem emellett érzékelik azt is, hogy a páciens mit csinál, hogyan reagál, és arra a reakcióra átállítja, időzíti az eszköz működését. Izombeidegződést figyelő (EMG), mozgásfigyelő, vibrációfigyelő szenzorok vannak integrálva az eszközökben, így ha a sportoló részt tud venni a mozdulatban, akkor vegyen részt, és a készülék nem megoldja helyette, hanem csak rásegít. A tudományos tény, hogy ennek alapján ez háromszor gyorsabb és effektívebb, mint a régi típusú elektroterápiával kiegészített terápia.

Ma már az eszköz visszajelzéseket ad arról, hogy a páciens hogyan reagál – amiket mi nem tudunk sem tapintani sem gyorsan észlelni –, más szempontból mindig egy adott pillanatban ad csak támogatást az adott mozdulat kivitelezésére, vagy a mozdulatot tudja úgy befolyásolni, hogy az adott probléma jobban gyógyuljon vagy kerüljön el egy mozdulatformát, amely véletlenül vagy kórosan rögzül. Főleg sérüléseket (izom-, idegizom, idegi) követő időszakban. A rehabilitáció ezen területe egy nagyon intenzíven fejlődő irány. 

Az új kezelési módszer lényege, hogy itt nem egy külső segédeszköz az, ami ellenállást ad, nem egy külső eszköz old meg valamilyen mozdulatot, hanem az ember saját reakcióit kezdi el megfelelő irányba terelni. Az ember saját izmainak reakciójára belekényszeríti a a megcélzott területet, hogy egy adott dologra módosítottan reagáljon, olyan irányba, amit mi el szeretnénk érni.

A gyógytornász tudja, mit akar elérni, és mivel itt nincs külső segédeszköz, nincs külső segítség, hanem a saját szövete kezdi el saját magát normalizálni, ez sokkal biológiaibb, természetesebb reakciót tudunk elérni. Ebben az eseten nem szoktatjuk hozzá a szervezetet egy külső segítséghez, pl. térdrögzítőhöz, ami esetleg azt eredményezné, hogy a többi mozgástartomány beszűkül. Jól alkalmazható az elektroterápia ízület környéki duzzanatnál, vagy például szalagvarrat gyógyulásánál. Ezzel módszerrel az ember normál biológiai reakcióit tudjuk természetes, ártalommentes keretek között meggyorsítani.” – foglalta össze a terápia lényegét Gelányi László.

2018 MÁR 21 10:54:51/