Elit felmérések Bogláron
A Nemzeti Kézilabda Akadémia munkatársai Balatonbogláron végezték el az Elit Program fiatal játékosainak fizikai és állóképességi felmérését.

A szakemberek a Magyar Kézilabda Szövetség által kiválasztott tehetségek teljesítményét folyamatosan nyomon követik, ennek megfelelően évente több alkalommal teszteket végeztetnek el a sportolókkal. Első alkalommal októberben mérték fel a fiatalokat, ezeket az adatokat hasonlítják össze a mostani eredményekkel.

Hajdu János, az akadémia sportszakmai vezetője szerint az MKSZ és a NEKA közötti megállapodás értelmében az elit felmérések mindig Balatonbogláron, azonos körülmények között történnek.

„A cél, hogy idővel kialakuljanak azok a sztenderd értékek, amikhez viszonyítani tudunk majd. A játékosok normatív teszteredményeit saját korábbi adataihoz hasonlítjuk, és ennek ismeretében kaphatnak egyéni fejlesztési tervet. A Testnevelési Egyetem által végzett műszeres labortesztek és a boglári fizikai és pályatesztek által komplex képet kapunk a kézilabdázókról. Ebbe beletartozik többek között a pszichológiai, reflex, térlátás, dinamika, robbanékonyság, állóképesség, oxigén-felvétel, dinamikai láberő, törzserő-mérés, fekvenyomás, irányváltás, lövőerő, guggolásból felugrás, bumerángpálya és állóképességi teszt teljesítése” – foglalta össze a felmérések lényegét az Elit Program női szakágának vezetője, Hajdu János.

 

2019 MÁJ 29 00:14:11/