Elit pályatesztek és felmérések
A Magyar Kézilabda Szövetség által elindított Elit Programban résztvevő fiatal tehetségek felmérését végezték el a szakemberek hétfőn a NEKA Sportcsarnokban. Az ország legjobb 15 fiú és 15 leányjátékosa speciális pályateszteket teljesített, valamint képességfelmérő gyakorlatokat végzett.

A teszteket ezúttal is Hajdu János a program női, illetve Gyurka János, férfi szakági vezetőjének irányításával végezték a NEKA erőnléti szakemberei. A felmérésekre minden évben szeptemberben és májusban kerül sor, azonos körülmények között, melyek alapján sztenderd értékek állapíthatók meg és folyamatosan nyomon követhető a kézilabdázók teljesítménye. A játékosok normatív teszteredményeit saját korábbi adataihoz hasonlítják, és ennek ismeretében dolgoznak ki számukra egyéni fejlesztési tervet.

„Azt a területet, amit gyengének találunk, fejleszteni kell, amiben jó értékek születtek, meg kell tartani. Ahogy eddig, most is szerepelt többek között sprintfutás, bumerángpálya, agilitás teszt, fekvenyomás vagy törzserőmérés a programban, de mértük a fiatalok combhajlító izomerejét, a lövőerőt, irányváltást, dinamikát, robbanékonyságot. A kapusok posztspecifikus gyakorlatokat kaptak, kezdve a reflexfalnál elvégzett feladatoktól, a dinamikus láberőmérésen át a csípőlazaság-mérésig. Ezek a fizikai tesztek kiegészülve a Testnevelési Egyetem által elvégzett laborvizsgálatok eredményeivel, időről időre komplex képet adnak a játékosokról” – mondta el honlapunknak Hajdu János, az Elit Program női szakágának vezetője.

2019 SZE 30 16:25:05/