Emberes feladat előtt
Komoly kihívás előtt áll ifj. Kiss Szilárd női csapata, amely a jelentősen megerősödött NBI/B-s bajnokságban szerepel az idei szezonban. A vezetőedző szerint nemcsak a keret változott, de a csapaton belüli szerepek is módosultak, miközben a tavalyinál erősebb riválisok várnak az együttesre.  

„A korábbi évekhez hasonlóan idén is az a legfontosabb, hogy fejlődjenek a lányok. Egyetlen bajnokságban indulunk, aminek hatását csak később érezzük majd, de az már most biztos, nehezebb lesz bekerülni a csapatba. Sok gyereknek hozzá kell szoknia a felnőtt szinthez, ráadásul meghatározó játékosok távoztak - például Vámos Petra – így most meg kell találnunk azokat, akik pótolni tudják őket.”

A szakember szerint a bajnokság idén sokkal kiegyensúlyozottabb, mint az előző években.

„Nagyon nehéz dolgunk lesz, hiszen az NBI/B-s mezőny alaposan megerősödött, az élvonalból kiesett Budaörs is a csoportunkban szerepel. Összességégben van három kiemelkedő csapat, akik egymással is harcolni fognak, ellenük szeretnénk pontokat szerezni. Kíváncsian várom, el tudunk-e kapni ilyen erősségű riválisokat. Ezekre az ellenfelekre nagyon komolyan kell készülni, de jó, hogy legalább erős mérkőzéseket játszhatunk és felmérhetjük, hol is tartunk.”

A keretben játszó fiatalokra is nagyobb feladat hárul idén.  

„Ez a szint már nagyon közel van az első osztályhoz, ezért a mi ifjúsági játékosaink számára komoly kihívást jelent az idei bajnokság. Előtérbe kerülnek a 2002-es születésű kézilabdázók, akiknek fel kell venniük ezt a ritmust. Ők új szerepkörbe kerültek, ehhez hozzá kell szokniuk, hiszen teljesen más, ha 15 percekre kell valakinek beszállnia, vagy neki kell megoldania a feladatot 45 percen keresztül erősebb, rutinosabb ellenfelek ellen. Azt hiszem ez mindenki számára emberes feladat lesz.”

A nyáron ifjúsági Európa-bajnokságot nyert válogatottban tíz NEKA játékos szerepelt, akik már évek óta együtt játszanak és ifj. Kiss Szilárddal is közösen dolgoznak. Ennek a szép sikernek azonban nemcsak előnyei vannak.

„Valójában kettős hatása van az Eb-szereplésnek. Gyakorlatilag pihenés nélkül telt el a nyár, ezt érzem a gyerekeken és magamon is. Hosszú távon ezt büntetlenül nem lehet csinálni. Ahogy elkezdődött az iskola, azok a gyerekek, akik nyáron le voltak terhelve, most még jobban elfáradtak. Ha csak pár játékosról lenne szó, megnyugtathatnánk magunkat azzal, hogy a csapat gerince azért friss és üde, de mivel tíz lány érintett, azért megérezzük, hogy a többségre ráférne egy kis pihenés. Erre most nincs lehetőség, ezért próbáljuk könnyíteni az edzéseket, és bízom benne, hogy jövő hétvégére már tökéletes állapotban lesznek” – nyilatkozta honlapunknak ifj. Kiss Szilárd.

fotó: Tompos Gábor

 


2019 SZE 27 10:05:27/