Európai stílus Japánban
Hétfő óta edzőtáboroznak japán kézilabdázók a Nemzeti Kézilabda Akadémián. A tizennégy-tizenhat éves válogatott játékosok az edzések mellett felkészülési mérkőzéseket játszanak a NEKA, valamint az érdi, siófoki, veszprémi és budaörsi korosztályos együttesek ellen.

A japán fiúcsapat edzője, a korábban a Veszprémben és a Balatonfüredben szereplő Nemes Roland, közel 20 éve utazott ki az ázsiai országba. Ma már egyetemi tanárként és edzőként dolgozik a szigetországban, 2019 óta pedig az IHF edzőbizottságának is tagja.

„Eddig csak az U21-es és az U19-es korosztályok számára alakítottunk ki válogatottat, a fiatalabb korcsoportokban nem volt jellemző a versenyeztetés. Éppen ezért a májusi kiválasztó eredményeképpen Magyarországra utazó tizenhat fiú és tizenöt leány, csapatként itt lép először pályára meccskörülmények között. A rutinszerzés mellett az is célunk, hogy megismerjék a sportolói létet. Emberileg is próbálunk pluszt adni nekik, ami nem kifejezetten sportszakmai kérdés. Most az is fontos, hogy külföldön vagyunk, új ízeket, új kultúrát ismerünk meg, kirándulunk, értékes időt töltünk együtt” – ismertette honlapunkkal nagy utazásuk céljait Nemes Roland.

A magyar szakember az évek során újfajta stílust vezetett be, amire a jelek szerint nyitottak a játékosok.

„Az elmúlt években nekem is változott a filozófiám, most már úgy gondolom, nem versenyzőt kell képezni. Én abban hiszek, hogy elsősorban embert kell nevelni, és később faragni csak jó versenyzőt belőlük. Ezt a fajta módszert igyekszem alkalmazni, a meccseket is arra használom, hogy emberileg építsem őket, az eredmény tulajdonképpen másodlagos. Azt kell megtalálnunk, hogyan lehet nekik úgy pluszt adni, hogy közben megőrízzék az ázsiai hagyományokat, a fiatal kézilabdázók pedig megtalálják a kellő önállóságot, a kissé robotosnak mondott rendszer után, amiben felnőttek. Ez a főiskolásoknál már működik, s úgy tűnik a tizennégy-tizenhat éves fiatalok is fogékonyak rá.

Azt tapasztalom, hogy ahogy a fiúk kezdik megszokni a stílusomat, egyre nyitottabbakká válnak, tudják, hogy gondolkodniuk kell, felelősséget kell vállalniuk dolgokért, és ha valaki hibázik, akkor ki is kaphatunk. Azt hiszem ebből tanulnak a legtöbbet.”

A NEKA lánycsapata pénteken 11 órától, míg fiú együttesünk 11.45-től játszik a Japán válogatott ellen Balatonbogláron. 

2019 AUG 29 16:21:24/