Évnyitó orvosi szemmel
Az első hét számtalan érdekességet tartogat új akadémistáink számára. Az egyik ilyen a hétfői mozgásszervi és ortopédiai szűrővizsgálat volt, amelyet a NEKA szakorvosa, dr. Lohner Balázs végzett el leánycsapataink most érkezett tagjain.

A fiatal játékosok egészségügyi feltérképezésének fontosságát mutatja, hogy a közös munka megkezdésének első napján, azonnal sor került rá. A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen 2006-ban baleseti sebészként végzett, négy éve pedig sportorvosi szakvizsgával is rendelkező orvosunk szerint, Balatonbogláron a korábbiakhoz képest sokkal nagyobb fizikai terhelést kapnak a gyerekek, erre pedig orvosi szempontból is fel kell készülni.

Az edzések számának növekedésével egy kisebb, eddig nem ismert elváltozás is gyorsan komoly fájdalmakat, később pedig sérüléseket okozhat – mondta el honlapunknak dr. Lohner Balázs, az első napi vizsgálat után, amelyen a résztvevő leányok közel felénél kellett gyógytornász segítségét is igénybe vevő javaslatokat tennie. – Amikor a leggyakoribb problémával, a lúdtalppal és a gerincferdüléssel találkozom, mindig felteszem a kérdést, tudott-e róla? És minden alkalommal, újból és újból megdöbbenek, amikor a nagy többség nemmel válaszol. Pedig ebben az életkorban gyógytornával nagyon jó eredményeket lehet elérni, s elejét vehetjük a későbbi derék- és térdfájdalmaknak, túlterhelésnek és az Achilles-ín gyulladásának. Ezen a vizsgálaton már korábban át kellett volna esniük.

Dr. Lohner Balázs három éve követi figyelemmel a NEKA játékosainak egészségügyi állapotát és testi fejlődését. Büszkén mesél a sikeres esetekről.

„Volt olyan játékosunk, aki mozgásszervi problémái miatt az eltiltás határán állt. A gyógytornászokkal kialakított személyre szabott és tökéletesen kivitelezett programnak köszönhetően azonban folytathatta sportpályafutását és a mai napig játszik. A hangsúly azonban a megelőzésen van, a sérülések tekintetében láthatóan kedvezőbb helyzetben vannak azok a korosztályos csoportok, amelyek már a prevenciós programunk alkalmazásával kezdték meg életüket az akadémián. Orvosként jó látni, hogy három-négy év alatt nemcsak jó játékosokká, de egészségesebb fiatal emberekké is válnak – beszélt a mindennapi sikerekről dr. Lohner Balázs, aki dr. Simon Ádámmal felváltva, dr. Tállay András csoportvezetővel konzultálva végzi felelősségteljes, ám érdekes munkáját a Nemzeti Kézilabda Akadémián.


2019 JÚL 30 09:41:52/