Fejben is az élen
A NEKA és a Testnevelési Egyetem sporttudományos együttműködésének újabb fejezeteként, dr. Lénárt Ágota, a TE pszichológiai- és sportpszichológiai tanszékének vezetője találkozott hétfőn, Balatonbogláron, a NEKA akadémistáival.

A tíz hónaposra tervezett, közös sportpszichológiai program indító eseményén a szakember azon nyomban munkához látott és különböző típusú pszichológiai tesztek megoldására kérte fel az akadémistákat. Az eredmények feldolgozását és kielemzését követően készül majd el az a „NEKA-ra szabott” speciális menetrend, amely szerint az idei tanév folyamán játékosaink mentális felkészítése zajlik majd.

„Az első benyomásaim nagyon kedvezőek, a fiatalok jól dolgoztak, kifejezetten ügyesek és fegyelmezettek voltak – mondta el honlapunknak dr. Lénárt Ágota a tesztek befejezését követően, amelyek között a csapatra, a környezetre, és a sportolói élethelyzetre vonatkozó feladatsorok éppúgy megtalálhatóak voltak, mint a szorongásra és önbizalomra vonatkozó személyesebb kérdések és a rajzos feladványok. −  Célunk, hogy a játékosok a kiélezett pillanatokban mentálisan erősek maradjanak. Sok olyan sportolót láttunk már, aki ugyan fizikálisan tökéletesen fel lett készítve feladatára, fejben mégsem bírta a terhelést. Mi ezekhez a helyzetekhez tanítunk majd különböző módszereket, a játékosok pedig ezek elsajátításával tudják majd a testüket és a gondolkodásmódjukat tökéletesen, saját akaratuknak megfelelően irányítani.

A szakember szerint a fiatalok mentális fejlesztése nemcsak arra szolgál, hogy ebben a pillanatban jó eredményeket érjenek el a pályán, de felnőttkori karrierjük megalapozására is. Éppen ezért alapszinten a relaxációval, a mentáltréninggel és a figyelem fókuszálásával is megismerkedhetnek majd a tíz hónapos program alatt. A tervek szerint a csoportos foglalkozások mellett egyéni konzultációkra is lehetőségük nyílik, s nemcsak a fiataloknak, de a velük kapcsolatban lévő valamennyi stábtagnak is. dr. Lénárt Ágota szerint ugyanis a kézilabda nemcsak a pályán, de azon kívül is igazi csapatjáték, amelyhez módszereikkel nekik is igazodniuk kell.

2019 SZE 17 08:16:09/