Felmérő tesztek eredményei

A Nemzeti Kézilabda Akadémia szakemberei 2016. decemberében és 2017. januárjában újra elvégezték a motorikus képességfelmérő-tesztrendszer második felméréseit. Az augusztusi eredmények után már megtörténhet az adatok összehasonlítása, Dr. Páli Jenő, a NEKA tudományos munkatársa szerint reális képet a következő augusztusi mérések után kaphatunk. A jövőben igyekszünk közzétenni a fiú és lány szakág eredményeit, egyrészt tájékozódási céllal, másrészt egyfajta egészséges versenyszellem kialakítása érdekében.

„Ez az értéktartomány (eredménytartomány) egyfajta útmutató, országos korosztályos standard is lesz, meghatározva a 14-18 éves korosztály elvárt teljesítményszintjét. Továbbá, indirekt módon elérhető ezáltal az MKSZ Sporttudományi Bizottságában célként kitűzött programja is, hogy az országban (és a határon túl) egyre szélesebb körben kezdődjön meg a felmérés és adatgyűjtés a kézilabda játékosokról."

Lövőerő

"Ez egy jó viszonyítási alap, hiszen tudjuk, hogy a felnőttek mekkorát lőnek és, hogy a különböző korosztályokban mekkorát lőnek. Ezeket az eredményeket akarjuk mi is felmérni, ebből látjuk mi a jó, mi a rossz" – mondta el ifj. Kiss Szilárd, az Akadémia edzője.

"Edzéseken természetesen foglalkozunk ezzel, olyan speciális gyakorlatokat végzünk, ami ezt gyorsítja, erősíti. A jó technika is tud lövőerőt fejleszteni, ezen kívül az erőgyarapodás és az érés is befolyásoló tényező. 

Kérdés, hogy játékban ez megvalósul-e, egy mérkőzés során ki tudja-e használni egy kézilabdázó a nagy lövőerőt védelemmel, kapussal szemben. Egy nagyobb lövőerővel rendelkező kapusnak ugyanakkor nagyobb esélye van az indításoknál, sikeresebben tudja végrehajtani a gyorsindítást.

A lövőerő sokat számít, az átlövéseknél döntő, közeli lövéseknél nem mérvadó. Az biztos, hogy vannak olyan értékek, amelyek kimagaslanak, azokhoz lehet viszonyítani. A teszteredményeknél az élmezőnyben végző gyerekek átlövéseknél eredményesebbek is. Felnőtt szinten feltétlenül szükséges egy bizonyos nagyságú lövőerő az eredményességhez." – mondta ifj. Kiss Szilárd.

Lányok: 1. Vámos Petra 96 km/h

Fiúk: 1. Kecskés Bence 108 km/h

2017 ÁPR 11 14:21:02/