Kihívások előtt
Kopornyik Zsolt az elmúlt szezonban a NEKA fiú serdülőcsapatával bajnoki ezüstérmet szerzett, az új idényre azonban jelentősen átalakult a keret. A vezetőedző szerint komoly feladat lesz összerakni a csapatot, ezért az eredmények helyett elsősorban az egyéni képzésen és a hosszú távon megtérülő munkán lesz a hangsúly.

„Az akadémiai képzés jellegéből adódóan minden évben átalakulnak a keretek, idén is teljesen új csapatot kell építenem, hiszen összesen tizennégy új játékos érkezett. Ez természetesen nem könnyű feladat, nagy kihívás lesz számomra. Úgy gondolom, csak jól szervezett és felépített munkával lehet előre lépni” – vázolta fel a csapat jelenlegi helyzetét Kopornyik Zsolt. „A fiatalok különböző kluboktól érkeztek, ahol eltérő terhelést kaptak, ennek megfelelően nincsenek is azonos szinten. Az első hónapokban az a legfontosabb, hogy kiegyenlítsük a különbségeket és a sok tehetséges kézilabdázót egy csapattá gyúrjuk. Ez egy igen hosszú folyamat lesz.”

A felkészülési időszakban a tatai Kanyó Memorial emléktornán vett részt az együttes és egy ezüstéremmel térhetett haza Balatonboglárra.

„Számunkra nagyon hasznos és jó erőfelmérő volt a torna, hiszen a szervezőktől azt kértem, hogy a nehezebb csoportban szerepelhessünk, így magyar, svéd, szlovén és cseh ellenfelekkel találkoztunk. Azt gondolom, kaptunk egy képet a fiúkról, de sok munka áll még előttünk. Több új játékosunknak van szüksége korrekciós edzésekre, törzserő-fejlesztésre, ami elengedhetetlen a későbbi kondicionális képességfejlesztéshez. Technikai, taktikai foglalkozásoknál figyelembe kell vennünk az eltérő játéktudást is.”

A szezon végén elérhető eredményről egyelőre nehéz beszélni, ráadásul ebben a szezonban elsősorban az egyéni fejlődés kerül a középpontba.

„Nagyon erős a serdülőbajnokság nyugati csoportja, több komoly riválissal kell megmérkőznünk, de mindössze tizenhat évesek még, ezért nem szeretnék rájuk túl nagy terhet rakni. Nem lehet egy csapatot minden évben csúcsra járatni, most az a legfontosabb, hogy stabilizáljuk a helyzetünket, és megfelelő szinten edzünk. Ugyanakkor, ha a fiúk megfelelően fejlődnek, tavasszal már a bajnokságban is magabiztos teljesítményt nyújthatnak” – összegezte idei terveit Kopornyik Zsolt.

fotó: Tompos Gábor

2019 SZE 16 09:06:48/