Gondoskodó figyelem
A NEKA egészségügyi aszisztense, Antalné Szakál Edit számára az augusztus a legmozgalmasabb hónapok egyike. Az akadémiára érkező új diákok egészségügyi állapotfelmérésének adminisztrálásán túl, a sportorvosi engedélyek meghosszabbításával járó szervezési feladatok is rá várnak.

A sportorvosi engedélyek tizennyolc éves kor alatt fél-, afelett pedig egy esztendőre szólnak, így január végén, február elején, valamint augusztusban kell őket meghosszabbítani. Erre csak a területileg illetékes sportorvosoknak van lehetőségük, a Nemzeti Kézilabda Akadémia esetében, dr. Balázs Lajosnak, aki egyben a Balatonboglári dr. Török Sándor Egészségügyi Központ intézményvezető főorvosa is. Az ő keze alá dolgozik a NEKA orvosi csapata, amikor az EKG-vizsgálatokat a sportcsarnok egészségügyi szobájában előzetesen elvégzik, a játékosok pedig már kész laboreredményekkel térnek vissza a nyári szünetről.

„Miközben felhelyezem a gyerekekre az elektródákat, általános orvosunk, dr. Kisegyházi Attila a hozott eredményeket nézi át, sem egy vérszegény állapot, sem egy rendhagyó vese-vagy májfunkció, sem egy gyulladásos kórkép nem kerüli el a figyelmét. Az ilyen jellegű problémák így idejében megelőzhetőek. Minden akadémistánkról részletes dokumentációm van, a vizsgálatok előtt ezeket sorrendben készítem elő az éppen rendelő orvosunk számára. A sportorvosi vizsgálatok mellett jelenleg folyamatosan zajlik az új diákok ortopédiai szűrővizsgálata, a leányok után, most a fiúkon van a sor. Az egészségházba is én kísérem át a fiatalokat, az eligazodásban és a vizsgálatok folyamán egyaránt segítem őket” – összegezte heti teendőit Antalné Szakál Edit, aki korábban tizennyolc éven át dolgozott védőnőként a NEKA Sportcsarnok szomszédságában található egészségügyi központban. Helyismeretének és kiváló kapcsolatainak is köszönhető, hogy az akadémisták egyedi problémáira is a lehető leggyorsabban találnak megoldást a helyi orvosok. 

A Balatonboglárra nyáron érkezett kézilabdázókat is Edit kiséri át a helyi gyermekorvoshoz, dr. Kovács Franciskához, egy bemutatkozó látogatás keretében. A szakembernek ugyanis ismernie kell jövőbeni pácienseit, akik akut betegségükkel fognak hozzá fordulni a tanév során. A gyógyszerérzékenység, az allergia, vagy a korábbi egészségügyi problémák mind bekerülnek a játékosok dossziéjába. Arról pedig, hogy később a röntgent, vagy a rendelőt megtalálják, természetesen Antalné Szakál Edit már most, augusztusban gondoskodik.

(Felvételünkön Antalné Szakál Edit éppen dr. Lohner Balázsnak segít az új leányakadémisták ortopédiai szűrése során.)

2019 AUG 08 08:31:43/