Az út elején
Siti Beáta a NEKA leány serdülőcsapatával kezdte el a munkát nyáron, és miután sok új növendékkel kell együtt dolgoznia, időbe telik, mire kialakulnak a játékrendszerek. A tavalyi akadémisták persze mindenben segítik fiatalabb társaikat.

„A tavalyi keretből öt játékost „örököltünk meg”, a többiek újak, így csapatként teljesen elölről kezdtük az építkezést. A régiekre hárult az a feladat, hogy bevezessék az új gyerekeket a NEKA létbe, egyrészt a kézilabdapályán belül, másrészt a kollégiummal, iskolával összefüggő dolgokban. Úgy látom, ezt ügyesen megoldották a lányok és tudtak segíteni a most érkezőknek. „

A Siti Beáta által elképzelt játék megvalósításához rengeteg gyakorlás és idő kell, de a játékosok motiváltak minden edzésen.

„A pályán amellett, hogy a NEKA csapatai egy szisztéma szerint játszanak, minden edzőnek van lehetősége megvalósítani önmagát. Mi igyekszünk két védekezési rendszert alkalmazni, de még ismerkedünk egymással, és ők is ismerkednek azzal a képpel, amit én szeretnék megvalósítani a kézilabdán belül. Sok új információt kapnak a gyerekek, vannak dolgok, amikről már hallottak korábban, de gyakorlatban alkalmazni és téthelyzetben megoldani ezeket a feladatokat, nem egyszerű. Még nagyon az út elején járunk, hosszú a szezon, és lelkesen dolgozunk közösen a céljainkért. Van néhány alapjátékunk, ami alapján el tudnak indulni, de a végső átadás, az utolsó döntéshozás már rájuk van bízva.

Az augusztusban elkezdett munkának már vannak eredményei, amit sokszor jobban lát a külső szemlélő, mint maga a vezetőedző.

„A hibák kijavítására tökéletes megoldást jelent a videózás, amivel mindenki látja saját jó vagy rossz megoldását. Igaz, hogy még gyerekek, de szerencsére nagyon fogékonyak az újra. Bevallom, néha türelmetlen vagyok, de ilyenkor megnyugtatnak az edzőkollégák, akik ritkábban látják a játékosokat, így jobban látják a fejlődésüket, hogy nyugalom, majd decemberben készítsünk összegzést az elmúlt időszakról. Sok jó megoldást látok már egy-egy játékostól, és bár néha a technikai képzettség hiányából erednek a hibák, valóban ezért edzünk hétről hétre, hogy ebben javuljanak a lányok.”

Siti Beáta a bajnokság végén egy tudatosan játszó, motivált csapattal lenne elégedett.

A labdatechnikát rendkívül fontosnak tartom, hiszen a labdaátadások sebessége és minősége meghatározza a játék minőségét. Ha ez kialakulna, akkor improvizatív lehetne a támadásunk, nem kellene bemondani az instrukciókat, hiszen a játékosok tudnák, mit miért csinálnak. Természetesen ez sok idő és sok gyakorlás.  Persze van, amit már most elvárok a csapat tagjaitól. Lehet, hogy rossz napunk van, lehet, hogy hibázunk, lehet, hogy az ellenfél jobb, de egy NEKA játékos mindig vegyen repülőrajtot, ha vissza kell futni, és az akaratunkat egy meccsen  senki ne tudja felülmúlni – mondta el honlapunknak Siti Beáta.

fotó: Tompos Gábor

2019 OKT 02 12:41:29/