Humánkineziológia a gyakorlatban
A Testnevelési Egyetem humánkineziológia tanszékének tíz hallgatója, különleges, egynapos gyakorlati oktatáson vett részt a Nemzeti Kézilabda Akadémián.

A NEKA részéről akadémiánk sporttudományos és egészségügyi csoportjának vezetője, Szabó András László fogadta az MSc képzésen résztvevő tanulókat, akik tanszékvezetőjük, dr. Rácz Levente felügyeletével érkeztek az innovatív programra. A humánkineziológiai pályára készülő jövendőbeli szakemberek korán reggel, növendékeink erőnléti edzésének megtekintésével kezdték a napot, amely során maguk is kipróbálhatták egy-egy érdekesebb eszköz használatát.

„Számunkra azért különösen érdekes ez a lehetőség, mert az elméleti oktatásból kilépve, testközelben, a mindennapi gyakorlatban láthatjuk azokat a feladatokat, amelyeket munkájuk során hallgatóink is alkalmazni fognak – vélekedett a csoportot elkísérő két oktató, Tuza Kornélia és Langmár Gergely. – Képzésünk során mindig olyan helyszíneket keresünk, ahol magas színvonalú munkát végeznek, a NEKA esetében pedig ez nem is kérdéses. Balatonbogláron országos szinten egyedülálló, a szenzoros mérésekre és azok visszacsatolására épülő egyéni fejlesztési és képzési rendszert hoztak létre, amelynek megismerése mindenképpen hasznos diákjaink számára." 

Az újdonságokra nyitott hallgatók ezt követően az akadémia napi rutinjába is bepillantást nyertek, az erőnléti edzések helyszínein túl, a rehabilitációs részleg munkájával, valamint az itt található gépparkkal is megismerkedhettek. 

Szabó András László szerint ez utóbbi gyakorlati bemutatása is fontos része volt az egynapos programnak:

„Biztosak vagyunk abban, hogy egyetlen nap alatt is hasznos ismeretek sokaságával gazdagodtak a hallgatók, hiszen a NEKA-n találhatóhoz hasonló infrastrukturális eszközparkkal sehol máshol nem találkozhatnak az országban. Egy régóta vágyott szakmai együttműködés részeként ismerkedhettek meg ma az általunk használt módszerekkel és gépekkel, s lesz folytatása is, újabb érdekes szakmai programokkal.”

Az egyetem oktatói persze nem először jártak Balatonbogláron. A reggeli bemutató edzést látva meg is jegyezték, milyen sokat változott egyetlen esztendő alatt a játékosok mozgáskordinációja. Szabó András László szerint ez egyáltalán nem véletlen, hiszen munkájuk során nemcsak az erőfejlesztésre figyelnek, de a növendékek mozgásának tudatossá tételére is. Ez idő alatt pedig nemcsak mozgásmintáik változtak előnyösen, de a még meglévő hibáikat is pillanatok alatt észreveszik és javítják a fiatal kézilabdázók. A NEKA szakembereinek egyik legfontosabb célja ugyanis a növendékek önállóságra nevelése, amelyre későbbi karrierjük során is nagy szükségük lesz.

2019 MÁR 27 16:46:06/