Idényzáró tesztek újdonságokkal
Az idei szezon harmadik, s egyben utolsó fizikai és állóképességi felmérésén vettek részt a NEKA növendékei, akiket két nap alatt tesztelt az akadémia szakmai stábja.

A fiataloknak a 2018. augusztusi, illetve decemberi mérések után ezúttal a bajnokság végén, júniusban is számot kellett adniuk erőnléti állapotukról. A korábban már megszokott feladatok mellett újdonság volt a bokamobilitást és a vertikális súlypontemelkedést mérő teszt, amelyből fontos adatokhoz jutnak a szakemberek.

„Olyan normatív adataink vannak a norvég, dán, illetve francia kézilabdasportból korosztályokra és nemekre lebontva, amelyekből nemcsak megfelelő következtetéseket tudunk levonni, de viszonyítani is tudunk, hol tartunk az akadémiai képzésben Balatonbogláron. Az egyértelműen kijelenthető, hogy jó úton járunk. A lányok ott vannak az európai élmezőnyben és a fiúk is megfelelő állapotban vannak, sőt van olyan korosztályunk, amelyben a játékosok még a skandináv normatívákhoz képest is jobban teljesítenek. Alkalmazzuk az elismert szaktekintélynek számító Martin Buchheit professzor által kifejlesztett futótesztet, ennek eredményeit egyszerű és könnyű meghatározni, illetve a fejlesztést megfelelő progresszivitással követni. A nyári feladatokat már a mostani eredmények tükrében adjuk ki a gyerekeknek” – mondta el honlapunknak Szabó András László, a NEKA egészségügyi és sporttudományos csoportjának vezetője.

A feladatok között szerepel többek között a törzserőmérés, a rendkívül alaposan ellenőrzött fekvőtámasz teszt, amely a felsőtest és a végtagok erejét hivatott mérni, ezen kívül 5, 10 és 20 méteres futótesztet, és 5-0-5 tesztet is teljesítenek a gyerekek. Utóbbi kifejezetten az agilitást méri. Az eredményeket 24 órán belül kiértékelik a szakemberek, és a korosztályos válogatottaknál szereplők programját is figyelembe véve, négyhetes, személyre szabott edzésprogramot készítenek a nyári szünetre.

fotók: Tompos Gábor

2019 JÚN 12 20:51:07/