Játszani is tudni kell!
A NEKA leány serdülőcsapata a Nyugati csoport bajnokaként jutott a hétvégi négyes döntőbe. Dr. Woth Péter vezetőedző szerint a játékosoknak nem szabad túlizgulniuk a Final4-t, és arra kell törekedniük, hogy meg tudják valósítani saját elképzeléseiket.
A szakember szerint ősszel még nem volt egyértelmű, hol végezhetnek az idény végén, a fináléra azonban komoly bajnokesélyessé vált a csapat.

„A szezon kezdetén  - az ifjúsági világbajnokág miatt - csak a felkészülés végén találkoztam a lányokkal, lejátszottuk a NEKA Kupát, és még nem nagyon tudtuk, mire leszünk képesek. A bajnokság közben kezdett el körvonalazódni, hogy van potenciál a lányokban. Ősszel két olyan eredményünk volt, ami nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, de tudtuk, hogy a hibáinkat sok munkával ki lehet javítani. Tavaszra jól összeállt a védekezés, támadásban ugyanakkor még mindig törekedni kell arra, hogy a játéké legyen a főszerep és ne az erőlködésé, tehát játszani is tudjuk ezt a sportágat.Természetesen Rácalmásra is úgy megyünk, hogy minden meccsünket szeretnénk megnyerni, de jó lenne, ha a négyes döntő tétje nem nyomná agyon a lányokat. Mi mérkőzésekre készülünk, és próbálom is azt tudatosítani mindenkiben, hogy ezek „csak” mérkőzések, amiken ha jól szerepelünk, a végén érmeket is kaphatunk.”

Ahogy közeledik a hétvége, úgy nő az izgalom, a szakember szerint tudni kell kezelni ezt a helyzetet.

„Ezekben a napokban arra próbálom felhívni a figyelmet, hogy ne izguljuk túl, próbáljuk meg reálisan kezelni az eseményt. Ez természetesen nagyon nehéz, hiszen mindenhonnan azt hallják a lányok, hogy micsoda nagy dolog a bajnoki döntő, de én hangsúlyozom, hogy egy fiatal játékos pályafutásában ez csak egy állomás kell, hogy legyen. Nem szabad ezt nagyon komoly elvárásként felfogni, ez egy eszköz, hogy a későbbi célunkat – azt, hogy jó játékosok legyenek – később elérjük. Amikor kell, akkor próbálunk pihentetni, szabadidős programokat szervezni.”

Dr. Woth Péter a Final4-ra kapcsolatos várakozásokról is beszélt, kiemelve, hogy mind a négy csapat esélyes a végső győzelemre.

„Az elődöntőben azzal a Debrecennel találkozunk, amelynek serdülő válogatott játékosait jól ismerjük. A diákolimpián két debreceni csapattal is játszottunk, láttuk, hogy elsősorban betörésekre épülő kézilabdát játszanak, gyorsan hozzák fel a labdát, technikailag képzettek, tehát nagyon komplett együttesről van szó. Én viszont annak örülnék, ha a saját dolgainkat meg tudnánk úgy csinálni, ahogy kell. Az összes posztra van legalább két hasonló képességű játékosunk, nem kell őket végig játszatni, ez előnyt jelenthet számunkra. A serdülő bajnokságban általában magabiztosan nyertük meg a mérkőzéseinket, a bajnoki döntőben viszont szoros csaták várnak ránk. Az utolsó két-három hétben edzőmérkőzéseket játszottunk erősebb ellenfelekkel, így próbáltuk felpörgetni a lányokat, és készülni a hétvégi két megmérettetésre.” – mondta el a felkészülésről dr. Woth Péter.2019 MÁJ 23 13:10:23/