Jó kezekben a NEKA-növendékek

Az élsportolók, így az Akadémia kézilabdázóinak szervezete is folyamatosan komoly terhelésnek van kitéve, ami nem ritkán sérülésekhez vezet. Az elsődleges cél a megelőzés, amelyhez minden feltétel adott a NEKA-nál, ahogy a rehabilitációs gyógytorna is biztosított.

Szakképzett gyógytornászaink, Vaskó Réka és Tóth Péter Zoltán foglalkoznak rendszeresen a gyerekekkel, ami nagy előnyt jelent egy klubcsapat lehetőségeihez képest. A megelőzés (prevenció) fontossága egyre inkább tudatosul a gyerekekben, akik fegyelmezetten, önszorgalomból járnak a foglalkozásokra. A legtöbben tisztában vannak saját adottságaikkal, és egy gerincferdüléssel érkező növendéknek nem kell hosszas rábeszélés a gerinctornán való részvételre. 

„Egyértelműen látszik a fejlődés, javul a gyerekek egyensúlyérzéke és koordinációja, hiszen amíg korábban szinte alig tudtak megállni a különböző instabil felületeken, addig ma már könnyedén elvégzik ezeket a gyakorlatokat. Az edzők visszajelzése szerint is meglátszik a játékosok teljesítményén a rendszeres gyógytorna”–mondja Vaskó Réka.

A sérülések rehabilitációja is megoldott az Akadémián a legmodernebb eszközöknek köszönhetően. A jellemzően váll-, térd- és bokasérülés, esetleg műtét után lábadozó gyerekek instabil felületen, koordinációfejlesztő, boka vagy térdstabilizációs gyakorlatokat kapnak. 

Mozgásterápiás eszközök:

Dynair: Levegővel töltött ülőpárna, instabil felülettel, használata javítja az egyensúlyt, a stabilitást és a koordinációt, amely fontos szerepet játszik a kézilabdázásban.

Jumper: Egyensúlyozó gömb, használata az egyensúlyfejlesztést a lehető legnagyobb hatásfokkal biztosítja. 

Balance pad: Instabil felületű eszköz, mely kiválóan alkalmas például bokasérülések rehabilitációjánál. A habszivacs felszín az egyensúlyérzéket fejleszti és az ízületeket stabilizálja, ezen kívül javítja a kondicionális és koordinációs képességeket, kombinálva az erő, állóképesség-fejlesztéssel.

Fitball: A fitball-labda gyógyító, rehabilitációs és prevenciós eszköze különböző gerincbántalmaknak. Kondicionális és koordinációs képességet egyaránt hatékonyan fejlesztő eszköz.

Ideálisabb helyzetet teremt az Akadémián – egy klubcsapathoz képest – hogy sport-terapeutáink (Orbán Csaba, Polgár László és Seck György) szinte bármikor rendelkezésre állnak. Munkájuk nagy segítséget jelent a NEKA játékosainak és edzőinek,  hiszen minden mérkőzésen és edzésen számíthatnak a szakemberek segítségére. 

Kinesio tape: A szivárvány minden színében tündöklő, a test különböző részeire ragasztott szalagok a 2008-as olimpián tűntek fel először a nagy nyilvánosság előtt, jelentős fejfájást okozva a szervezőknek.

Hosszas és igen heves tárgyalások indultak arról, vajon doppingszernek minősül-e a tapasz. Végül felmentést nyert minden vád alól, így a 2012-es olimpián már a sportolók közel egyharmada viselt kinesio tape-et, azaz kineziológiai szalagot, tapaszt.


2016 SZE 23 15:51:34/