Jól halad Iszlai Bence rehabilitációja
Iszlai Bence, az NBI-es Mezőkövesd labdarúgója július végén, az első bajnoki fordulóban szenvedett keresztszalag-szakadást. A 28 éves játékos, akit augusztus 7-én műtöttek meg Siófokon, a rehabilitáció első hónapjait Balatonbogláron, a Nemzeti Kézilabda Akadémián tölti.

„A műtétem után egykori csapattársammal, Király Gáborral beszéltem, aki jól ismeri a Telekom Veszprém válogatott kézilabdázóját, Nagy Lászlót, és ő ajánlotta a NEKA-t. Mivel veszprémi vagyok, a közelség miatt ez volt a legideálisabb megoldás, és a professzionális feltételek miatt itt valóban tökéletes körülmények között dolgozhatok.

Augusztus óta vagyok Bogláron, hétfőtől péntekig dolgozom együtt a rehabilitációs csapattal, amely emberileg és szakmailag is kiváló emberekből áll. Érzem, hogy folyamatosan lépegetünk előre, és hétről hétre látom a fejlődést.  Nagy mérföldkő volt például, amikor az antigravitációs futópadon már teljes testsúllyal tudtam futni, és egyáltalán nem éreztem fájdalmat. Az izmaim természetesen elfáradnak a sok munka után, de a sérült térdem fájdalommentes.

Nem vagyok lelkizős típus, a pályán is mindig racionálisan gondolkozom, így a műtétem után sem zuhantam össze, és azonnal a mielőbbi visszatérés lebegett a szemem előtt. Azért jöttem a NEKA-hoz, mert az országban nem nagyon ismerek hasonló létesítményt, itt minden feltétel adott ahhoz, hogy minél gyorsabban, minél jobban sikerüljön a rehabilitáció. – mondta el Iszlai Bence.

Az Akadémia munkatársai teammunkában foglalkoznak Iszlai Bencével. Tóth Péter Zoltán, aki a rehabilitációt vezeti, a gyógytorna (pl. lágyrész- és manuálterápia, funkcionális képességek fejlesztése stb.) részével foglalkozik. A mérések, az első időszakban a felső testfél, majd az egész test erősítése, illetve a gépekkel végzett fejlesztések Soós Ivett humánkineziológushoz tartoznak, Szűcs Martin a későbbi erőnléti feladatokat koordinálja, a mentális felkészítésért Fekete György mentálhigiénés szakember felel, míg Polgár László terapeuta a masszázs, mágnesterápiás és egyéb fizikoterápiás kezeléseket végzi.

„Nagyon jó az együttműködés, hiszen a munkatársakkal folyamatosan kommunikálunk és ez a legfontosabb. Egy rehabilitáció során gyakran az a probléma, hogy sokan dolgoznak egy sportolóval, de nincs meg a kellő összehangoltság, és a hatások esetleg ütik egymást.

A Nemzeti Kézilabda Akadémián előre lefektetett sérülésprotokoll szerint dolgozunk.  A mérések során például, a világon több helyen használt (Magyarországon kettő létezik) Humac gépet alkalmazzuk, mellyel az egyes fázisokban mérjük a hajlító feszítő izomcsoportok forgatónyomatékát/erejét, továbbá egymáshoz viszonyított arányukat, valamint ezen paraméterekből következtethetünk a két láb közötti szimmetriára. Természetesen mindent dokumentálunk és folyamatosan egyeztetünk a sportoló orvosával. ”– mondta el Soós Ivett humánkineziológus.

 A tervek szerint Iszlai Bence december végéig marad Balatonbogláron, januártól már a klubja erőnléti edzőjével dolgozik majd, de kontrollmérésekre és konzultációra visszatér a későbbiekben is.

2018 DEC 12 15:45:46/