Kézilabdás lengyel-magyar barátság
A hosszútávú együttműködés lehetőségéről is egyeztetett Balatonbogláron, a lengyel férfi kézilabda-válogatott kapitánya, Patryk Rombel. A szakember a NEKA-n töltött néhány nap alatt elsősorban az akadémia rendszert tanulmányozta, és igen kedvező tapasztalatokkal távozott.

− Idén nyáron már jártam itt a lengyel ifjúsági fiúválogatottal, ám akkor nem volt időm arra, hogy alaposabban szétnézzek – mondta el honlapunknak a felnőtt válogatott mellé idén kinevezett kapitány, Patryk Rombel. – Most viszont tudtam a helyi szakemberekkel is beszélgetni, mérkőzéseket és edzéseket nézni, úgyhogy sikeres volt a látogatásom. Persze, már júliusban is jók voltak az első benyomásaim, azért is döntöttem úgy, hogy visszatérek nyugodtabb körülmények között. A fiatal kézilabdázók számára ez az egyik legjobb hely, amit valaha is láttam. Nemcsak a létesítmények, de a jól képzett edzők, stábtagok és a rendelkezésre álló tudományos háttér miatt is.

− Egyszeri tapasztalatszerzés volt ez a látogatás az Ön részéről, vagy hosszabb távra tervez?

− Mindenképpen együttműködésre számítok, és erről Mocsai Tamással egyeztettünk is az elmúlt napokban. A lengyel utánpótlás-együttesek táborai számára ideális helyszín lenne Balatonboglár, de szóba került a tornákon való részvételünk vagy bemutató mérkőzések lejátszása is. Persze nem dönthetek erről egyszemélyben, hazatérésem után minden lehetőséget megbeszélünk majd a kollégáimmal.

− Lengyelországban mennyire központi kérdés az utánpótlás-nevelés?

− Olyannyira, hogy idén áprilisban egy új utánpótlás-nevelő programot indítottunk, amelynek én vagyok az egyik felelőse. Ennek keretében próbáljuk megismerni a környező országokban már működő akadémiák életét. A nemzeti szövetségek által ezeken szerzett tapasztalatokat vetjük össze a saját elképzeléseinkkel, a nehézségeinkkel kapcsolatban pedig tanácsokat is kérünk.  Együttműködésben gondolkodunk, hiszen a végcél az, hogy minél jobban és hatékonyabban oktathassuk a kézilabdázást.

− Mit tart az utánpótlás-nevelés legfontosabb kérdésének?

− Számomra ez mindig az emberi tényező. A gyerekekkel foglalkozó szakembereknek nemcsak jól képzetteknek kell lenniük, de olyan hozzáállással is rendelkezniük kell, amely az eredményes oktatást lehetővé teszi. S ha ezt olyan tökéletes helyen lehet megvalósítani, mint amilyen az Önöké, Balatonbogláron, akkor garantált a siker.

A képen Patryk Rombel és Sótonyi László

2019 SZE 18 14:15:13/