Konferencia a teljesítményelemzésért
Teljesítményelemzés az élsportban címmel rendeztek nemzetközi sporttudományos konferenciát és sportszakmai workshopot, amelyen a NEKA öt szakembere is részt vett. A Budapesten megrendezett esemény előadásaiban az élsportolók edzése, a sportteljesítmények videó és számítógépes technológia felhasználásával történő elemzése állt a középpontban.

Két edzőnk, Dr. Woth Péter és Sótonyi László mellett Szabó András László, a sporttudományos és egészségügyi csoport vezetője, valamint Soós Ivett és Szücs Martin humánkineziológus vett részt az előadásokon.

„A világ több országából érkezett előadók a kerékpártól a labdarúgáson át a súlyemelésig hasznos és sokrétű tapasztalatokat osztottak meg velünk, de természetesen a kézilabdasport is szerepet kapott az előadásokban. Elsősorban a felnőtt sportolók analitikájáról esett szó, a válogatottak protokolljairól, de a NEKA-val is találtunk némi párhuzamot” – foglalta össze a programot Szabó András László.

„Érdekes volt végig követni - struktúráját tekintve – az angol labdarúgó-válogatott két-három éves világbajnoki felkészülését, sokatmondó volt, mennyi sportszakember, kutató, matematikus, analitikus vett részt ezekben a kutatási projektekben. Hasznosnak találtam azokat az előadásokat is, amelyek arról szóltak, milyen platformokon összesítik az információkat a szakemberek, és milyen módon próbálják tolmácsolni ezeket az adatokat és a mögöttük lévő tudományos hátteret az edzők felé. Példaértékűnek tartom azt a fajta pedagógiát, ahogy ők megközelítik a vezetőedzőket, annak érdekében, hogy kézenfekvő legyen az átadott információ. Ez azért fontos, mert az edzők és a sporttudományos szakemberek más-más aspektusból közelítik meg ezeket a tényeket. Ezt mindenképpen követendőnek tartom a saját területünkön is.” – foglalta össze a konferencia legfontosabb elemeit Szabó András László.

2019 SZE 17 15:01:56/