Labdával is stílusosan
Játékosként szerzett tapasztalatait a NEKA ügyvezetőjeként is nap mint nap alkalmazza Mocsai Tamás. Többek között erről is beszélt az ID&Partner ES Felsővezetői Klub múlt heti beszélgetésének egyik meghívott előadójaként akadémiánk vezetője.

Rendhagyó szerepkörben lépett egy üzleti beszélgetés pódiumára az elmúlt héten a Nemzeti Kézilabda Akadémia ügyvezetője, Mocsai Tamás. A jelenleg a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége partnereként működő, de már négyéves múltra visszatekintő Felsővezetői Klub meghívottjaként mesélt sportpályafutásáról és az azt követő karrierjéről, vagyis a NEKA élén jelenleg betöltött pozíciójáról. A budapesti Brody Studios egyik termében megtartott beszélgetésen rajta kívül Somogyvári Edit stílustanácsadót és Oberhuber Mónika cégvezetőt Illés Melinda és Szabó V. László kérdezte az üzleti élet és a stílus kapcsolatáról, valamint azokról a kihívásokról, amelyekkel munkájuk során nap mint nap találkoznak. 

Bemutatkozásában Mocsai Tamás elmesélte, hiába Magyarország egyik legsikeresebb kézilabda szakembere az édesapja, 6-7 éves kisgyerekként elsőként egy focilabdát kapott tőle, azzal az instrukcióval, hogy amíg ő távol van, a család kedvenc kutyájával gyakorolhatja a cselezést. S ha ezt elég szorgalmasan végzi, akkor olyan, akkoriban sikeres játékosokról hoz majd neki videokazettákat, mint a két holland világsztár Ruud Gullit vagy Marco van Basten. Motivációként nem is kellett több az örökmozgó kisfiúnak, aki végül a családi hagyományokat követve, mégiscsak a kézilabda-pályán kötött ki és közel 200 szoros válogatottként fejezte be pályafutását. Mocsai Tamás jelenlegi vezetői munkakörével kapcsolatban többször is hangsúlyozta, sportolói pályafutása alatt szerzett tapasztalataira az üzleti életben is sikeresen támaszkodik. Kézilabdázóként igen korán megtanulta az önállóság, a felelősségvállalás, a kitartás, a szorgalom, és az áldozatvállalás fontosságát miközben sohasem rettent meg a kihívásoktól, sőt. Kifejezetten kereste és a mai napig keresi azokat. 

A beszélgetés fő témáját adó stílus és üzlet témájával kapcsolatban Mocsai Tamás úgy vélte, hogy előbbi számára az igényes és alkalomhoz illő öltözködésen túl, sokkal inkább az emberi tartásból, kisugárzásból és szakmai felkészültségből összeálló egységes egészt jelenti. Életünk és munkánk során az a legfontosabb, hogy örömmel tegyük a dolgunkat, mert ez adja az igazi motivációt, s ez kifelé is tükröződhet egy sajátos stílus formájában. A nehéz pillanatokban sokszor merített kézilabdás múltjából a NEKA ügyvezetője, hiszen játékosként gyakran kellett a „kínzónáig” elmennie. Ezekben a helyzetekben tanulta meg, hogy a fájdalomból is meríthetünk energiát, ha azt helyesen értékeljük és használjuk. Mocsai Tamás kitért a csapatsportokban tanulható „karmesteri” technikákra is, hiszen minden együttes különböző egyéniségű játékosokból áll össze, a siker pedig a köztük lévő összhangon is múlik. Éppen ezért, felelős vezetőként, a Nemzeti Kézilabda Akadémiát is egy összetartó, jól szervezett és eredményes csapatként igyekszik irányítani.

Fotók: Jekken Péter

2019 JAN 29 10:14:19/