Látogatás a vajdasági Adán

Fekete György, a Nemzeti Kézilabda Akadémia képviseletében a szerbiai Adán járt, ahol a helyi kézilabda-klub (Potisje-Pletex K.K.) elnökével találkozott. A NEKA szervezetfejlesztési vezetője egy ajándékcsomagot juttatott el és adott át Tóbiás József úrnak, akivel hosszasan elbeszélgetett az eddigi és a jövőbeli közös munkáról. 

„Több Vajdaságból érkező lány és fiú növendék kézilabdázik a NEKA-nál, akiket hozzánk „terelgettek”, mondván: itt odafigyelnek a gyerekeikre, ideális körülmények között fejlődhetnek, és a legtehetségesebbeknek erre van szükségük. Az Akadémia edzője, Gyurka János ápolgatta már eddig is ezt a vonalat, az ő javaslatára a NEKA részéről összeállítottunk egy mezt, cipőt, waxot tartalmazó csomagot, amit személyesen adtam át elnök úrnak. Nagyon megköszönték, és az elnök úr reményét fejezte ki, hogy hosszú távú lesz az együttműködésünk. Tavasszal várhatóan egy boglári találkozót is tető alá tudunk hozni” – mondta el Fekete György.

A klubon belül a férfi szakág idén volt 60 éves, innen indult például Sterbik Áprád vagy Bajusz Sándor világhírű pályafutása is. A vajdasági kisváros 15000 lélekszámmal bír. A kézilabdát elemi első osztálytól kezdik oktatni, már ebben a korosztályban próbálnak szelektálni és csoportokra szedik a képzésre szánt, különböző képességű gyerekeket. Ekkor csak a játék megszerettetése a legfőbb szempont, az eredmények nem számítanak. A kicsiket rendszeresen viszik különböző városokban megrendezésre kerülő, több csapatos, általában egy napos tornákra. Elemi 4-5 osztályos korban indul el a bajnoki rendszerű versenyeztetés. Ami problémát jelent számukra, hogy az iskola nyolcadik osztályának befejezése után, sok gyerek elmegy Adáról, mert itt szűkén vannak a továbbtanulási és magasabb szintű sportolási lehetőségeknek. Ezért aztán nehézséget jelent az idősebb korosztályok versenyeztetése, a felnőtt meg már igazán problémás (A felnőtt csapatuk a nálunk NB II szintnek megfelelő ligában játszik.) Jelenleg a klubba járó gyerekek száma 60-80 fő között van. 

2016 DEC 09 16:06:35/