Légzéssel az egyensúlyért
Az RPR (Reflexive Performance Reset) technika révén újabb úttörő sporttudományos módszer érkezett a Nemzeti Kézilabda Akadémiára

A két-három évvel ezelőtt Dél-Afrikából indult, a légzés és az akupresszúrás pontok egyszerű kombinációjára épülő teljesítményfokozó metódust Szücs Martin, humánkineziológus, a héten kezdte el bevezetni a növendékek életébe. A NEKA szakembere az elsők között végezte el az RPR idén meghirdetett online-kurzusát, amelynek részleteiről beszélt honlapunknak:

− Gyakorlatilag egy légzéssel összekötött idegrendszeri aktivációról van szó, amelynek az a célja, hogy a maximális teljesítmény kifejtéséhez szükséges optimális állapotba segítsük a sportolókat. A mindennapok stresszes, úgymond túlélő üzemmódjából kell játékosainkat kimozdítani, a felszínes mellkasi légzésből, a mély rekeszizmok működtetésével egy gazdaságosabb üzemmódba kapcsolni. Ezzel az igen egyszerű és logikus módszerrel sérülésmentesen és biztonságosan lehet igen jelentős teljesítménynövekedést elérni.

Szücs Martin szerint az új technika arra is rávilágít, milyen sokat nem tudunk még az emberi test működéséről és annak szinte kiaknázhatatlan lehetőségeiről. Az RPR módszer ugyanakkor újdonsága ellenére az első alkalmazástól hatékony, minőségi tudást ad a szakemberek kezébe.

A konkrét eredmény ugyan függ az egyéniségtől, de sportágunkban, amely egy kontakt-sport, igen fontos a központi idegrendszer stabilitásából fakadó tökéletes egyensúly megteremtése. Tapasztalatom szerint a módszert alkalmazó játékosok nagyon közel kerülhetnek ehhez az ideális állapothoz. A begyakorlott technika felidézésére mindössze pár percet kell áldozniuk egy mérkőzés előtt, miközben a teljesítményfokozás terén hatalmas fejlődésre lehet számítani – összegezte a képzés, majd az azt követő gyakorlati alkalmazás során szerzett tapasztalatait Szücs Martin.  

2019 MÁJ 17 10:31:50/