Lehőcz Zoltán: új impulzusokra van szükségem
A férfi szakág új edzője, Lehőcz Zoltán Tatabányáról érkezik a Nemzeti Kézilabda Akadémiához. A 30 éves szakember augusztus 1-jétől kötelezte el magát a Balaton partjára, ahol új kihívások várják.

- Az élvonalbeli bajnoki bronzérmes csapat utánpótlását hagyja ott, mi indokolta a döntést?

- Hét éve vagyok edző Tatabányán. Nagyon szerettem itt lenni, ráadásul itt születtem, itt nőttem fel, ide köt minden. Mégis, úgy gondolom, új impulzusokra van szükségem, sokat szeretnék tanulni és fejlődni. Fejleszteni is szeretném magam, ezért bátran nézek az új kihívás elé. Jó szájízzel jövök el Tatabányáról.


- Hogyan jött szóba a Nemzeti Kézilabda Akadémia?

- Mocsai Tamás ügyvezető keresett meg, amely nagyon megtisztelő volt a számomra. Tanítok a Testnevelési Egyetemen, ennek kapcsán kerülhettem képbe. A NEKA a magyar kézilabda-utánpótlásképzés elitjébe tartozik, ezért nem is gondolkoztam sokat a lehetőségen.


- Mit tanít a Testnevelési Egyetemen? Milyen kapcsolata van az intézménnyel?

- Testnevelő tanár-jelölteknek tanítok kézilabdát, egyéb iránt harmadéves PhD hallgató vagyok. Itt végeztem a tanulmányaimat, testnevelő tanári, gyógytestnevelői, valamint szakedzői oklevelet szereztem. Már az egyetem alatt elkezdtem edzősködni, hiszen ez érdekelt a legjobban, emellett a mai napig aktív, igazolt játékos is vagyok.


- Nem sok ez így együtt egy kicsit?

- Harmincéves vagyok. Tízéves korom óta kézilabdázom, Tatabányán mutatkoztam be az NBI-ben a 2006/2007-es szezonban. Az egyetemi tanulmányaim alatt az NBI/B-s Szentendrére igazoltam. Jelenleg Tatán játszom beállóst, de jövőre felhagyok az aktív pályafutásommal, vagy alacsonyabb osztályban fogok sportolni. Már hét-nyolc éve tapasztalom, hogy jól összeegyeztethető a Testnevelési Egyetem adta elfoglaltságom az edzői munkámmal, így ez most sem változik, csak a Tatabánya-Budapest-Balatonboglár háromszög alkotja majd a mindennapjaimat.


-Miből készül a doktorijára?

- Taktikai, technikai és stratégiai stílusjegyek elemzésével. Nagyon sok mérést végzek, s a következő két-három évben publikálni is szeretnék.


-Hogyan került kapcsolatba a kézilabdával?

- Tatabányán ez az egyik legsikeresebb sportág, így 10 éves koromban keveredtem le a pályára, s ott is ragadtam. Előtte persze sok sportágat kipróbáltam, de engem a csapatsport vonzott igazán. A családomban egyébként nincs hagyománya a kézilabdának, ettől függetlenül sportos família vagyunk. Édesapám első osztályú vívó volt, a testvére pedig kosárlabdázott, mi több testnevelő tanárt is találhatunk a rokonok között.


-Kiket edzett ezidáig?

- Eddigi teljes edzői pályafutásomat Tatabányán töltöttem, serdülő fiúkkal foglalkoztam. Ezzel a korosztállyal tudok a legjobban dolgozni, mert a legjobban motiválhatók. Eddig csak fiúkat edzettem, így férfi kézilabda edzőnek tartom magam.


-Mi fogta meg leginkább a NEKA-ban?

- Régóta az utánpótlásban dolgozom. Ismertem a Nemzeti Kézilabda Akadémiát, hiszen sok csatát vívtunk meg egymással a pályán. Ugyanakkor olyan infrastruktúrával, technikai és tudományos háttérrel rendelkezik, amely páratlan az országban, de a bentlakásos rendszere is egyedülálló. Minden lehetősége megvan arra, hogy hosszú távon jó utánpótlása legyen. Sok helyen megfordultam már, de úgy látom, a NEKA maximálisan képes megoldani a feladatait, hiszen adott a létszám, az eszközpark, a létesítmények, s nem utolsósorban az edzések fejlesztése is kivitelezhető.


-Kétéves szerződést kötött. Mivel lenne elégedett, ha 2020-ban beszélgetünk?

- Nem eredményekben gondolkodom. Itt olyan edzők, szakemberek dolgoznak, akiktől új módszereket, új szemléletmódot lehet tanulni. Ki lehet használni a technikai hátteret, a modern, innovatív eszközök bevonhatók a mindennapokba, s pedagógialag egy új környezet vár rám. Tatabányán kevesebb játékossal dolgoztam, ott más fajta problémákat kellett megoldani. Balatonbogláron válogatott mezőny van, nagyobb a létszám, de nagyobb az elvárás is. A fő cél, hogy minél több első osztályú játékost neveljünk ki, minél több fiatalból váljék érett, felnőtt ember – nem csak sportszakmai szempontból. Erről is szól a NEKA „Teljes embert nevelünk” filozófiája.

2018 JÚN 27 23:03:50/