Megérdemelt lehetőség
A Nemzeti Kézilabda Akadémia számára nagy büszkeség, hogy a NEKA két korábbi növendéke, Pásztor Noémi és Vámos Petra is ott lesz a női válogatottban a szombaton Japánban kezdődő világbajnokságon. Hajdu János sportszakmai vezető szerint a lányok megérdemelték a lehetőséget, hiszen már fiatalon - az akadémián és a korosztályos válogatottban is - látni lehetett a hozzáállásukon, hogy sokra vihetik majd.

A Ferencvárosban játszó Pásztor Noémi két éve végzett az akadémián, míg Vámos Petra tavaly távozott Balatonboglárról, és ősztől Debrecenben bizonyít. Hajdu János és a szakmai stáb tagjai éveken át dolgoztak a játékosokkal, akik már fiatalon is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

„Mindkét lány kiemelkedő intelligenciával rendelkezik, a tanulásban és a sportban is mindig maximálisan koncentráltak a feladataikra. Nonó Szombathelyről került az akadémiára, bár a tanulmányi eredmény romlásától tartva a család eleinte nehezen engedte el őt a Balaton partra. Mocsai Lajos főigazgató is segített abban, hogy végül sikerült leigazolni őt, és miután Noémi minden edzésen, minden tanórán kiemelkedőt akart nyújtani, egyik területen sem volt problémája, és megállta a helyét mindenhol. Magasra tették a mércét, a kislány is magasra tette magának a mércét, de ez nem volt baj.

Vámos Petra hasonlóan céltudatos és tökéletes hozzáállású kislányként került hozzánk, emlékszem, ifj. Kiss Szilárd hívta fel a figyelmünket egy energikus, robbanékony ózdi tehetségre, akit meglátva azonnal érezni lehetett, hogy sok lehetőség rejlik benne. Egyik lány sem ajándékba kapta a vb-re való kiutazás lehetőségét, keményen megdolgoztak azokért a sikerekért amiket eddig elértek” – beszélt a boglári évekről Hajdu János.

A NEKA-n folyó kiváló szakmai munka  eredménye a korosztályos és felnőtt válogatott játékosok sikere.

„Fiatalokkal kezdünk el dolgozni, 13-14 évesen kerülnek be hozzánk a gyerekek, mindig is hangsúlyoztuk, hogy idő kell, mire beérnek a játékosok. Azt gondolom, a 18 utánpótlás bajnoki cím, a különösen az utóbbi két év korosztályos válogatott sikerei, és a két lány felnőtt válogatott behívója méltó válasz a kétkedőknek. Hozzáteszem, hogy a fiúknál is van két játékosunk – Gábor Marcell és Tóth Péter – akik a felnőtt bő keretben vannak, ez szintén jelzésértékű.”

A NEKA-n eltöltött évek után természetesen nem mindegy, hogyan folytatódik a fiatalok pályafutása.

„Fontos hangsúlyozni, hogy az akadémián mindenki megkapja a megfelelő szintű képzést, ez azonban egy trambulin. Ha az az út - amit mi elkezdünk - folytatódik, ha a játékosok olyan edzőkhöz kerülnek, (például Elek Gábor, Köstner Vilmos, Danyi Gábor) akik a magyar fiatalokat bátran pályára küldik, nem félnek lehetőséget adni nekik, stabil NB I-es játékosok lehetnek, sőt hosszú távon a válogatottban is bizonyíthatnak.”

Hajdu János természetesen figyelemmel kíséri a magyar válogatott vb-szereplését, és nemcsak a két korábbi NEKA növendéknek szurkol.

„A 18-as keret tizennégy játékosának voltam edzője valamelyik korosztályos válogatottban, elég komoly érzelmi kötődés van bennem, tényleg tiszta szívből szorítok értük. Vámos Petrát és Pásztor Noémit nem féltem, hiszen talpraesettek, nem izgulják túl a dolgokat, és általában a legjobb teljesítményüket tudják nyújtani meccsen. Ha nem sérülnek meg és nem lesznek betegek, minden rendben lesz.”

 (Tompos Gábor  fotóján a 2017-es magyar junior válogatott látható.)

2019 NOV 26 13:43:52/