Mentális segítség a növendékeknek

A Nemzeti Kézilabda Akadémiára bekerülő gyerekeknek a pályán való bizonyításon kívül az új környezettel, a beilleszkedéssel vagy a család hiányával is meg kell birkózniuk. Az edzők természetesen sok időt töltenek a fiatalokkal, és egyfajta pótszülőként próbálják egyengetni az útjukat, de rajtuk kívül egy mentálhigiénés szakember is segít a napi problémák megoldásában.

Fekete György mentálhigiénés szakember – vagy, ahogy a gyerekek viccesen nevezik, a mentalista – 2016. szeptemberétől dolgozik az Akadémián, és egyéni vagy csoportos beszélgetések során találkozik, foglalkozik a növendékekkel. 

„A gyerekek különböző családi, iskolai, valamint egyesületi környezetből érkeznek, ezért egyéni igényeiknek megfelelően személyes-, négyszemközti beszélgetéseket és csoportos foglalkozásokat szervezek, vezetek nekik. Természetesen vannak olyanok, akik maguk éreznek késztetést a beszélgetésre, és olyanok is akadnak, akiket az edző, nevelőtanár javasol erre. Életkorukból, élettapasztalatuk hiányából adódóan nem ismerik fel a nehézségeket, amikkel küszködnek, még nincsenek tisztában a lehetőségekkel, módszerekkel, amelyek átvezetik, átsegítik ezeken őket. Az egyénnel, csoporttal történő fejlesztések fő célja a tudatos működés megteremtése, a gyerekek életminőségének fejlesztése, cselekvési képességének növelése a külső és belső lehetőségek növekedése révén.

A foglalkozásaink során arra törekszem, hogy az itt fejlődő gyerek, saját problémájának megoldására képessé váljon, belső erőforrásait jobban ki tudja használni. Ehhez szükséges az adott probléma bizalommal telt légkörben történő feltárása, megoldási tervek kidolgozása, a kivitelezés segítése, nyomon követése.

Közvetlen cél, hogy az Akadémia minden szereplője jól érezze magát (hallgató, szülő, edző, pedagógus), a kapcsolatok megfelelően alakuljanak, örömteli legyen a munka mindenki számára.”

– mondta el Fekete György.2017 FEB 24 14:47:20/