Mindennapok − szülőszemmel
Az iskolai félév lezárását követően különleges szülői értekezletet rendezett a Nemzeti Kézilabda Akadémia

Az egésznapos program pontosan követte növendékeink napirendjét, valós betekintést engedve ezzel mindennapjaikba. Ennek jegyében a rehabilitációs foglalkozásoktól kezdve, az iskolai tanórákon át egészen az ebédig és az edzőkkel való találkozásig, számos program között válogathattak az érdeklődő szülők. Fekete György szervezetfejlesztési vezető szerint mindenki lelkesen teljesítette a feladatokat, így az édesanyák és édesapák valóban átérezhették gyermekeik helyzetét.

„A rendhagyó szülői értekezletet azzal a céllal szerveztük, hogy a szülők pontos képet alkothassanak arról, hogy is töltik a fiatalok egy napjukat az akadémián. Ennek köszönhetően személyesen megtapasztalhatták és átélhették az edzések, foglalkozások, vagy az iskolába rohanás fáradalmait. A leggyakrabban felmerülő kérdések között a magas szintű fizikai terhelés és az eredményes tanulás közötti egyensúly megteremtése szerepelt, illetve az, vajon mekkora megterhelést is jelent ez az életmód – értékelte az eseményt Fekete György.

A szülők köszöntését követően Hajdu János, a NEKA sportszakmai vezetője értékelte az elmúlt félév bajnoki szereplését, majd a gyerekek kifogástalan edzésmunkáját és a motivált hozzáállásukat dicsérte. Ezt követően a szakember kitért az idei végzős diákok továbbtanulási és csapatválasztási terveire is.

A folytatásban több program közül választhattak a szülők, az igazán vállalkozó kedvűek általános fizikai állapotfelmérésen vettek részt, majd gyógytornászaink vezetésével gerinctorna várta őket. A klasszikusabb program hívei eközben a balatonboglári Mathiász János Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola, illetve a fonyódi Mátyás Király Gimnázium egy-egy óráját is megtekinthették.

„Nagyon érdekes volt ugyanazt az utat megtenni, amelyen a gyerekek nap mint nap eljutnak az iskoláig, ezért én is gyalog mentem, hogy valóban életszerű legyen az élmény– osztotta meg velünk tapasztalatait Sári AnitaIgali Gergő édesanyja. −Hallomásból minden szülő ismeri a napirendet, testközelből azonban sokkal izgalmasabb volt látni, átélni.”

A közös ebéd – amely természetesen a szokásos módon, önkiszolgáló rendszerben zajlott le – a szülők közötti beszélgetésekre is lehetőséget teremtett. A délutáni programban az edzőkkel, illetve a pedagógusokkal való találkozás szerepelt, ekkor már mindenki egyénileg tájékozódhatott saját gyermeke eredményeiről és problémáiról.

„Számomra megnyugtató, hogy olyan edzők, mint Siti Bea vagy Bohus Bea foglalkoznak a lányokkal, akik maguk is gyakorló anyukák. Természetesen nehéz szívvel engedi el az ember a gyermekét egy akadémiára, de az a tudat, hogy a nap 24 órájában figyelnek rájuk, s ha kell, akár késő este is elérhetők, azért segít enyhíteni a hiányérzetet. Itt valóban önálló életet kell élniük, és büszke vagyok arra, hogy Anikó leküzdötte az akadályokat és örök életre szóló tapasztalatokkal lesz gazdagabb – összegezte véleményét Kovács Réka, tehetséges játékosunk, Kovács Anikó édesanyja.

Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője pozitívan összegezte a szülői nap tapasztalatait, és az összeállított program sikerét:

„ Az akadémia munkatársai és a szülők közötti kapcsolat javítása érdekében elindított programunk része volt ez a különleges találkozó. Úgy láttam, mindenkire pozitív hatást gyakorolt a nálunk tapasztalható szakmaiság, a gyerekeket körülvevő környezet, az értük dolgozó munkatársak lelkesedése. A szülők az edzőkkel napi rendszerességgel tartják a kapcsolatot, szeretnénk ha hasonlóan intenzív párbeszéd alakulna ki a kollégiummal is, ahol a gyerekek idejük nagy részét töltik.”

A visszajelzések azt bizonyították, hogy a résztvevő családtagok egy valóban különleges élménnyel gazdagabban térhettek haza. A NEKA szakemberei éppen ezért hagyományt kívánnak teremteni az eseményből, s a jövőben újabb szülői értekezlet megrendezését tervezik.

fotók: Tompos Gábor

2019 FEB 04 17:21:52/