NEKA-Lurkó szakmai nap

Tartalmas és szakmailag rendkívül hasznos szakmai napon vettek részt a NEKA-Lurkó Programban résztvevő iskolák pedagógusai és vezetői.

A NEKA női szakágvezetője, Hajdu János köszöntötte a jelenlévőket, majd, a balatonlellei általános iskolások bemutatóedzése következett, amelynek kiemelt szempontja a labdás játékos bemelegítés volt. Tanáruk - aki egyúttal Lurkó-program résztvevő is - Vári Edit volt olimpikon és válogatott atléta elsődlegesen a játékos gyakorlatok, valamint az atlétikai bemelegítés elemeit ötvözve tartott bemutató foglalkozást. Ezt Mesterházi László - a Nádasdi Általános Iskola testnevelője, lurkó koordinátora - labdás bemelegítése követte. A cél, hogy a gyerekek figyelme a labdára irányuljon, és labdás gyakorlatokkal érdekesen történjen a bemelegítés, ne a tradicionális futás, karkörzés, gyakorlataival. A gyakorlatok kivitelezésében a Lurkó Program kollégái közreműködtek. Így jobban megértették, érezték azok hatásait, és az itt látott gyakorlatsor hatékonyabban beépíthető a mindennapokba, de elsősorban a kézilabdaedzést megelőző gyakorlatok sorába, színesítve a bemelegítésnél használt elemeket.

Tóth Péter Zoltán gyógytornász a preventív - sérülést megelőző - bemelegítés fontosságáról tartott bemutató előadást az Akadémia lánynövendékeinek segítségével.  Előadásában kitért a bemelegítésnél használt gyakorlatok testre gyakorolt hatására, kiemelve, mely izomcsoport, mely szalagok, ízületek védelmét biztosítja az adott gyakorlat. Felhívta a figyelmet a bemelegítés fontosságára, és  a gyermekekben rögzült, bemelegítésre irányuló gyakorlatok fontosságára. Hangsúlyozta a prevenció egészségmegőrző hatását, illetve hogy a gyakorlatok folyamatos megléte gyermekkorban, valamint a felnőttkorban is fontos szegmense a sportoló életének. A gyakorlatokról képes összefoglaló készült, amelyet a kollégák megkaptak, így a későbbiekben is könnyebben felidézik az itt hallottakat és vizuálisan is kötni tudják az elhangzott szakmai javaslatokat.

Ezt követően a szivacskézilabdázás játékszabályainak összefoglaló előadása következett, amelyben a lényeges szakszavak, kifejezések valamint szabályok pontosítása volt a cél. Az erre az alkalomra a Kézilabdázás játékszabályai c. kiadvány alapján, annak felhasználásával készült előadást szintén megosztottunk a kollégákkal.

Az utolsó program a szakmai munkát jövőben segítő, kézilabdázás alapjait oktató videóanyag bemutatása volt, amelyet nagy érdeklődéssel fogadtak a kollégák, várják a kész anyagot.

A program további részében technikai kérdések – igazolások, gyerekek neveinek egyeztetése, bajnokságban való indulás és az ehhez kapcsolódó koncepció - egyeztetése zajlott.

A szakmai nap elején átadásra kerültek a programban résztvevő kollégák részére a NEKA-Lurkó feliratú hátizsákok valamint melegítő felsők, amelyet nagy örömmel fogadtak. A gyerekek egyrészt decemberben, másrészt jövő év elején kapják meg felszereléseiket.

2017 DEC 08 16:39:04/