NEKA - évértékelő: Gyurka János

Sorozatunkban a NEKA edzői elemzik a 2015/16-os évadot. A szakemberek elmondják, milyen célokkal kezdték az idényt, elégedettek-e a bajnoki eredménnyel, illetve a játékosok és a csapat teljesítményéről is beszélnek. Ezúttal Gyurka János, a felnőtt NBII Dél-nyugati csoportját és a férfi NBI-es ifjúsági bajnokságot megnyerő csapat edzője értékel.

"A 2015/16-os szezonfelkészülés elején tulajdonképpen a csapat fogalmazta meg és tűzte ki maga elé a célt, mégpedig azt, hogy meg akarja nyerni az NBI-es ifjúsági bajnokságot. Ennek érdekében egész évben rendkívül céltudatosan dolgoztak a játékosok, és elmondható, hogy a tavalyelőttihez képest mind gondolkodásban, mind tudatosságban és viselkedésben ez egy sokkal érettebb csapat. A fiúk pontosan tudták, hogy mit miért tesznek és lépésről lépésre haladva, végül meglett a munka eredménye.

A közösség az idény során egyre jobban összekovácsolódott, így amikor hullámvölgyek jöttek, a fiúk saját magukat átlendítették ezen, hiszen mindenki tudta a feladatát és igazi nagybetűs csapattá váltunk. Jellemzően nemcsak az edzéseken, a meccseken, hanem az iskolában is megváltozott a srácok hozzáállása és magatartása, ez pedig a közösség formáló erejének pozitív hatásával magyarázható.

Fontos állomás volt az őszi veszprémi bajnoki mérkőzés, ahol egy erős ellenféllel szemben végig kézben tartottuk a meccset, és remek egyéni és csapatteljesítménnyel nyertünk úgy, hogy a végjáték már sima volt. A fiúk talán ott érezték át először, hogy milyen eredményre lehetnek képesek.

Az NBII-ben való indulás elsősorban azt a célt szolgálta, hogy vívjuk ki magunknak szuverén módon az NBI/B-s indulás jogát. Egy ismeretlen bajnokságban felnőtt korú csapatok ellen nem tudhattuk, hogy ez valóban realizálható lesz-e. Szerettük volna azt is, hogy a játékosok adoptálják a test-test elleni kapcsolatokat, ütközéseket, és ez szerencsére gyorsan meg is történt. Önbizalmat adott a fiúknak, hogy sorra nyertük a mérkőzéseket és nemcsak technikailag, hanem fizikálisan is az ellenfelek fölé nőttünk, sokkal többet tudtunk futni a mérkőzéseken. A csapat sikert sikerre halmozott, ez pedig jól szolgálta a fejlődést. 

Az erősebb riválisok ellen kezdetben kapkodva játszottunk, de aztán technikai és taktikai érést mutatva kezdett letisztulni a játékunk. Ez elsősorban a védekezésben mutatkozott meg. Amikor a szezon elején elkezdtem dolgozni a csapattal, szembetűnő volt, hogy a védekezés nem működött jól, nagyon sok gólt kaptunk. Aztán rendeztük a sorainkat, javult a védekezés, letisztult a támadójátékunk, ezáltal stabilitást szerzett a csapat. Ezt az utat jártuk végig, és ez két bajnoki aranyérmet eredményezett.

Növeli a siker értékét, hogy a csapat szinte pihenő nélkül csinálta végig a szezont. Az első NBII-es fordulókban a leterheltség csökkentése érdekében az ifi I-es és II-es csapatból vegyesen szerepeltek játékosok a keretben, de összességében elmondható, hogy a játékosaim 50 bajnoki mérkőzést játszottak, a 48 győzelem mellett egy vereség és egy döntetlen szerepelt a nevünk mellett. Figyelni kellett arra is, hogy a megfelelő regenerációs fázis meglegyen a sérülések elkerülése érdekében. A szakemberek segítségével és a megfelelő háttérmunkával tartható volt a jó forma egész évben. 

Azt gondolom, hogy az igazi potenciált még mindig nem mutatta meg a csapat, és érezhetően van még bennünk tartalék. Dolgozni, fejlődni kell, és azt kell elérni, hogy ezek a játékosok a csapatból kivéve önállóan is képesek legyenek a jó teljesítményre. A NEKA képzésének következő lépcsője, hogy olyan játékosokat neveljünk ki, akik meg fogják tudni állni a helyüket bárhol, bármikor. 

Megköszönjük a NEKA valamennyi munkatársának az áldozatkész, segítő munkáját, mert az elért sikerből közösen részesül mindenki."


Fotó: Weisz Tamás


2016 JÚN 16 14:52:26/