NEKA-évértékelő: Vágó Attila

Évértékelő sorozatunkban a NEKA edzői elemzik a 2015/16-os évadot. A szakemberek elmondják, milyen célokkal kezdték az idényt, elégedettek-e a bajnoki eredménnyel, illetve a játékosok és a csapat teljesítményéről is beszélnek. Elsőként Vágó Attila, az NBI-es férfi ifjúsági bajnokságban 7. helyen végzett NEKA II csapatának edzője értékel, aki az OSB döntőben Imre Vilmossal az aranyérmes csapatot irányította:

"A tavalyi szezon mintájára idén is az NBI-es  ifjúsági bajnokságban szerepelt a csapatom, melynek játékosai serdülőkorúak. A keret nem sokat változott, hiszen a srácok 90 százaléka együtt maradt, velük gyakorlatilag két éve dolgozunk együtt. Év elején azt a célt tűztük ki a férfi szakág tagjaival, hogy az OSB döntőben védjük meg a címünket, ez sikerült is.

Az ifjúsági bajnokságban két évvel idősebbek ellen léptünk pályára, ami hálátlan szerep, hiszen a fiatal kézilabdázóknak kell a sikerélmény. De a játékosokban tudatosítottuk, hogy a vereségekből is lehet tanulni, és ez hozzájárul a fejlődésükhöz. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen amikor az évközben rendezett serdülőtornákon, vagy az OSB döntőben saját korosztályukban bizonyíthattak, és kellő önbizalommal léptek pályára, kimagaslottak a mezőnyből, és a legjobbak lettek.

Ősszel az ifjúsági bajnokságban több vereséggel kezdtünk, mert az ellenfelek fizikálisan és rutinban előttünk jártak, de összességében soha nem voltunk alárendelt szerepben, és becsülettel helytálltunk a legjobbakkal szemben is. Nagy siker volt, hogy idegenben nyertünk a PLER ellen, vagy itthon a Balatonfüred ellen, és a bajnok NEKA I ellen is nagyon szoros meccseket játszottunk.

Azt tapasztalom, hogy a férfi mezőnyben jellemzően az nyeri a bajnokságot, akinek a legtöbb felső korhatárú (az ifiknél 1997-es születésű) játékosa van. Jövőre már egy évvel közelebb leszünk az ellenfelekhez, de a csapat magja 99-es születésű, tehát két év múlva leszünk ideális helyzetben. A bajnokságban elért eredmény reális, az előttünk végzett hat csapat idősebb és jobb nálunk. A tavalyi 10., és az idei 7. hely után jövőre remélhetőleg előre tudunk lépni, de azt mondom, hogy ennél a korosztálynál két év múlva fog igazán beérni a munka gyümölcse. 

Ha összehasonlítom a szeptemberi és a májusi csapatot, akkor látszik, hogy olyan emberek, akik kezdetben kiegészítő játékosok voltak, tavaszra meghatározó kézilabdázókká váltak. Bartha Bence jó példa erre, ő például olyan meggyőző teljesítményt nyújtott, hogy meghívást kapott a korosztályos válogatottba is. Vagy említhetem Anderlik Csabát is, aki ösztönből védő, jó reflexű kapus volt, és Szathmáry János kapusedzővel dolgozva, komoly munkával a bajnokság egyik legjobb kapusává nőtte ki magát. Papp Bence is perceket játszott kezdetben, majd tavasszal kezdő játékos és válogatott kerettag lett. 

Én mindig csapatban gondolkozom és nem egyénekben, szeretem, ha minden poszton két jó játékos van, akiket forgatni tudok. Nálam nincs állandó kezdőcsapat, és hét játékossal nem lehet meccset nyerni - arra törekszem, hogy mindenki érezze azt, hogy ott van a tűzközelben. Szeretek a fiúkkal együtt dolgozni és büszke vagyok a csapatomra, nagyon jó kis közösség alakult ki."

Fotó: Cseh Péter2016 MÁJ 30 15:39:37/