NEKA-évértékelő: ifj. Kiss Szilárd

Sorozatunkban a NEKA edzői elemzik a 2015/16-os évadot. A szakemberek elmondják, milyen célokkal kezdték az idényt, elégedettek-e a bajnoki eredménnyel, illetve a játékosok és a csapat teljesítményéről is beszélnek. A lányok idén két bajnoki címet, két ezüst- és egy bronzérmet szereztek. Ezúttal ifj. Kiss Szilárd, a női szakág edzője értékel. 

"Érdekesen alakult az év, hiszen előzetesen nem tudhattuk, mire lesz képes a csapat. Az NBI/B mezőnyét nem ismertük, így csak körülbelül tervezhettük meg, hol végezhetünk. Nem is az volt a kérdés, hogy hányadik helyen végzünk, hanem az, hogy mikor tudjuk felvenni a felnőtt mezőny ritmusát. Azt gondoltam, ez nehéz lesz, és rosszul is kezdtük a szezont: az őszi betegséghullám miatt rögtön négy pontot veszítettünk, de aztán egyre jobb teljesítményt nyújtottunk és végül ezüstérmet szereztünk. Ez egy jó fejlődési lehetőség volt a gyerekeknek. Utólag azt mondom, kicsit alábecsültük magunkat, és ha az elején nem hátráltat minket a betegség, és csak erre koncentrálunk, nincs a többi bajnokság, akkor talán meg is nyerhettük volna az NBI/B-t.

Nagyon örülök az ezüstéremnek, de annak különösen, hogy néhány játékosunkról bebizonyosodott, hogy felnőtt ehhez a szinthez, sőt ezt át is tudta lépni. A szezon során stabilizálódott a játékunk, mentünk előre, a tavaszi fordulókban már nem kaptunk ki – egyetlen tét nélküli meccset kivéve, ahol válogatottjaink nem játszottak –, és több játékosunk megérett az NBI-re. Több távozónk lesz, akik az élvonalban folytatják, de jön a következő generáció, lesznek, akik más szerepkörben folytatják, ez lehetőséget ad a fejlődésre.

Az NBI/B junioroknál nagyon sokan játszottak, ez számunkra nem célbajnokság volt, hanem eszköz. Akik kicsit kevesebbet szerepeltek, azoknak lehetőséget adtunk, ez volt a legfontosabb. A bajnokság egyébként erősebb volt, mint vártam, nem lehetett alábecsülni a mezőnyt.

Az NBI ifi volt az a bajnokság, amit úgy éreztem, hogy meg lehet nyerni. A Győr volt a legnagyobb ellenfél, és miután a rájátszásban az ellenfelek erősítettek, mi is változtattunk a kereten, és végül címvédőként sikerült aranyérmet nyernünk. 

Az NBI-es juniorok között is sokat fejlődött a csapat, év közben vegyesen játszattuk a lányokat, majd úgy alakultak a rájátszás eredményei, hogy az éllovas Fradival szemben lépéselőnybe kerültünk. Március környékén még nem gondoltunk bajnoki címre, de aztán kezdtünk esélyessé válni, és ezt érezték a lányok is.

Nagyon nagy teljesítménynek tartom, hogy minden fronton megálltuk a helyünket, és ahol indultunk, érmet szereztünk. Úgy gondolom, néhány játékos türelmetlen volt, hiszen a legtöbbet fejlődött lányok több lehetőséget kaptak, ők tudtak bizonyos szituációkat megoldani a mérkőzéseken. Most nagy kérdés, hogy a távozók után kik lesznek azok, akik fel tudnak nőni a feladatokhoz, és megérnek az új szerepkörre? Nagyon tehetséges fiataljaink vannak, de nagyon sokat kell dolgoznunk azért, hogy erre a szintre - ahol most vagyunk - eljussunk és tartani tudjuk. A lehetőség mindenkinek megadatik majd, a feltételrendszer bővülésével javulnak a körülményeink is.

A női szakágnál speciálisan dolgozunk immár három éve. Tulajdonképpen  minden edző ismer minden játékost, sok edzést is tart szinte mindenkinek. Ezt a nem szokványos helyzetet csak egymás megbecsülésével lehet megoldani. Ez idén is megvolt, amiért köszönet jár és gratulálok minden kollégámnak, játékosnak, az egész NEKA-nak!"


Fotó: Cseh Péter2016 JÚL 04 09:11:02/