NEKA-felmérések a konferencián

Sikeres és komoly érdeklődés mellett zajló továbbképzést tartott a Magyar Olimpiai Bizottság és a Testnevelési Egyetem „A modern kondicionális és koordinációs képzés” címmel. A teltházas konferenciát a Testnevelési Egyetem Hepp Ferenc termében rendezték meg, az előadók között volt Dr. Páli Jenő is, a Nemzeti Kézilabda Akadémia Sporttudományos és Egészségügyi csoportjának tagja. A prezentáció témája a NEKA-n elvégzett motoros képesség-felmérő tesztrendszer volt.

„Alapvetően az Akadémián elvégzett motoros tesztrendszert mutattam be, beszéltem arról, milyen tesztfeladatok vannak, hogyan mértük fel a sportolókat, milyen eredmények születtek, és ezeket hogyan dolgozzuk fel a továbbiakban. A statisztikákról és a jövőben tervezett következő tesztekről is szó volt.

Az első teszteket 2016 augusztusában végeztük el, és mivel előzetesen nem tudtuk ki hogyan teljesít, ez egyfajta benchmark (kiinduló) értéket meghatározó felmérés volt, amikor azt láttuk, hogy például a futásnál, ugrásnál dobásnál mi az, ami fiúknál-lányoknál, fiatalabbaknál-idősebbeknél várható, elvárható, mi a NEKA-átlag. Ez volt az első lépés.

A 2016. decemberi felméréseknél ugyanakkor már tudtuk mihez viszonyíthatunk. A két időpont között eltelt fél év, és 3-4 hónap intenzív edzésmunka után jellemzően lényeges fejlődést, javulást tudtunk kimutatni a kézilabdázóknál.

Reális képet idén decemberben kapunk majd, hiszen az azonos hónap eredményeit érdemes összehasonlítani, akkor látszik, hogy egy év alatt mennyit fejlődött az adott sportoló. Az augusztusi és decemberi adatok összehasonlításánál az mérhető, milyen minőségű edzésmunkát végzett a fiatal, ennek van-e hatása, jobban lő, jobban fut vagy jobban ugrik-e?

A legfontosabb, hogy környezeti befolyásolás nélkül a lehető legobjektívebb eredményeket kapjuk meg. Azok a feladatok, ahol szubjektív, ki hogyan ítéli meg a teljesítményeket, nem mértékadók.

Az előadásomban a tesztfelmérések eredményeit más szakirodalomban fellelhető adatokkal is összehasonlítottam, és bemutattam az általam kifejlesztett indexeket (sportolói készség index, megbízhatósági index, fejlődési index), melyekkel a teljesítmények kiértékelhetők, és az eredményekről reálisabb képet kapunk” – értékelte a konferenciát Dr. Páli Jenő.


2017 OKT 19 14:17:31/