NEKA-játékosok bírói szerepben

Az Akadémia két játékosa, Mistina Kitty és Kovács Kamilla sikeres írásbeli vizsgát tett a Somogy Megyei Kézilabda Szövetség által meghirdetett alapfokú játékvezetői tanfolyamon. Érdekes, hogy a 12 fős csoport több mint fele női jelentkező volt. A NEKA-s lányokra már csak a nyári gyakorlati vizsgák várnak, ezt követően kapják kézhez a papírt a képzés eredményéről. Mindketten fontosnak tartották, hogy ilyen fiatalon végzettséget szerezzenek, ami a profi sportolói pályafutást követően segítséget jelenthet a jövőre nézve. A fizikai felmérés és az elméleti kérdések mellett videoelemző tesztek szerepeltek a vizsgán, melynek során egy adott szituációt látva az öt válaszlehetőség közül kellett kiválasztani a helyes bírói ítéletet. 

„Mindig is érdekelt a játékvezetés, jó, hogy megismerjük a szabályokat, hiszen ez játékosként is hasznunkra lehet. Érdekes, hogy azt hittem megkönnyíti a dolgomat, hogy játékos vagyok, de rájöttem, hogy ezen az oldalon teljesen más szemlélet kell. A tanfolyam heti kétszer 2-3 órás elfoglaltságot jelentett, amit az edzések, mérkőzések és az iskola mellett sokszor nem volt könnyű megoldani” – mesélte Kovács Kamilla.

„Ma a kézilabda kicsit eldurvult, így a játékvezetőknek nincs könnyű dolguk. Én nem sok különbséget látok, ha férfi vagy női bíró vezeti a mérkőzéseinket. Talán annyi megfigyelhető, hogy a női játékvezetők hamarabb reagálnak az őket ért kritikákra, gyorsabban előkerülnek például a sárga lapok. A francia ikerpár, Charlotte és Julie Bonaventura stílusa tetszik a legjobban, az egyik világversenyen már fújták az egyik válogatott meccsünket, akkor testközelből figyelhettem őket” – mondta Mistina Kitty.

A lányok, elmondásuk szerint egy tévéközvetítéskor most már nemcsak a mérkőzésre koncentrálnak, hanem a bírókat is figyelik. Mistina Kitty és Kovács Kamilla a NEKA egyik felkészülési mérkőzésén debütált játékvezetőként, ami remélhetőleg egy sikeres bírói pályafutás kezdete lehet.2016 JÚN 07 15:29:00/