NEKA-kutatás volt a sportkonferencia témája

Rendkívül sikeres, teltházas sportszakmai konferenciát rendezett a Magyar Olimpiai Bizottság a Testnevelési Egyetemmel közösen „Prevenció, regeneráció és rehabilitáció a sportban” címmel. A fórum elsősorban a látvány-csapatsportágaknak lett meghirdetve, de több más olimpiai sportág képviselője is részt vett rajta.

A Nemzeti Kézilabda Akadémia gyógytornásza, Tóth Péter Zoltán is az előadók között szerepelt, prezentációjának témája az a kutatás volt, mely a NEKA 4-es lánycsapatával készült. A hatékonyságvizsgálatot egy preventív tartáskorrekciós tréningprogram során végezték el a szakemberek, melyet megelőzött egy néhány elemből álló felmérés, majd három hónap elteltével ismét felmérték a lányokat. Az eredmények szerint a sportolók mindenben javítottak. Egy másik egyesület kontrollcsoportja ugyanolyan korosztállyal, ugyanannyi edzésszámmal dolgozott, ám miután a felmérést megcsinálták, a tréningprogramot nem, eredményeik nem változtak, sőt sok esetben romlottak.

„Az előadásomban azt bizonyítottam be, hogy van értelme az ehhez hasonló kutatásoknak. Fontos felismerni azt, hogy a tartáskorrekciós tréninggel csökken a sérülések száma. Minél kevesebbet sérült egy játékos, annál többet van a pályán, annál többet tud gyakorolni, ezáltal idővel sokkal jobb kézilabdázó lesz. Az Akadémián azt tervezzük, hogy ezeket a programokat beépítjük a legkisebbek edzéstervébe” – mondta el Tóth Péter Zoltán.

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos a Testnevelési Egyetem rektora – Akadémiánk tudományos és szakmai főigazgatója –, értékelésében kiemelte: "Az ilyen konferenciák miatt érdemes dolgozni a magyar sportért. Nagyon szép és előremutató összejövetel zajlik, remek szakemberekkel. A Testnevelési Egyetem tevekénysége egy együttműködésen alapul, amely az  EMMI Sportért Felelős Államtitkársággal, a Magyar Olimpiai Bizottsággal és a Magyar Edzők Társaságával valósul meg. Ennek látjuk most szép példáját."

Fotók: mob.hu

2017 OKT 03 16:54:52/